a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Var ska du kolla – och efter vad?

 

Det tar bara några minuter i månaden för att kontrollera sig själv för hudcancer. Det är mycket enkelt, och det kan faktiskt rädda ditt liv!

 

Scrolla ner för att se en steg-för-steg-guide om hur du kan göra en egenkontroll av din hud. Vi har också skapat en rolig video - "The Skin Check Tango" - för att visa dig hur du undersöker huden på en annan person.

Du behöver en plats med bra ljus och en stor spegel. Du behöver också en handspegel, stol, hårtork, kam och en digitalkamera eller papper och penna (för att skriva ner vad du hittar).

 

Kom ihåg att några av symptomen på hudcancer kan vara lättare att känna, än att se. Så lita inte bara på det du ser med blotta ögat – känn över hela kroppen.

Titta noga på ansiktet, speciellt näsan, läpparna, munnen och öronen (fram/bak). Använd två speglar om det behövs.

Titta noga i hårbotten, eller använd en kam eller hårtork för att se bättre. Om du inte har mycket hår, är det viktigt att undersöka hela hårbotten noggrant.

Se på dina händer, både handflatan och handryggen.

Fortsätt sedan från armhålan och gå ner över arm­båge, underarm och händer (även mellan fingrarna).

Sedan går du över till halsen, bröstet och överkroppen. För kvinnor är det viktigt att även se mellan och under brösten.

Vänd ryggen mot den stora spegeln och använd handspegeln för att undersöka ryggen. Börja uppe i nacken och på axlarna och gå gradvis ner mot ländryggen.

Kontrollera
skinkorna och mellan de, baksidan av låren och benen och fortsätt ner till hälarna
. Vänd dig mot den stora spegeln och kolla könsorganen noggrant. Titta på framsidan av ben och fötter.

Avsluta med fotsulor och mellan tårna.