a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Basalcellscancer

Basalcellscancer är den vanligaste formen av hudcancer.

 

Utseende

Det finns olika typer av basalcellscancer (BCC).

Nodulär basalcellscancer uppträder som knutor i huden med blank yta, och som ofta utvecklar ett rött sår i mitten.

Andra basalcellscancrar kan se ut som tunna, bruna eller rödaktiga, fjällande hudfläckar. Dessa kan lätt förväxlas med torr hud, aktinisk keratos, eksem eller psoriasis, men dessa fläckar går inte att behandla med hudkräm eller steroidkrämer. Förändringarna upptäcks oftast när patienten får ett sår som inte läker.

 

Lokalisering

Basalcellscancer uppstår oftast på hudområden som utsatts för mycket sol. Basalcellscancer är vanligast på huvudet och halsen, men det är också vanligt att de uppstår på överkroppen, armar eller ben.

 

Utveckling

Basalcellscancer kan ofta växa och utvecklas länge utan att ge obehag. Detta är den minst allvarliga formen av hudcancer, eftersom den i princip inte sprider sig i kroppen, men om den lämnas obehandlad kan den växa in i och förstöra vävnaden runt eller under hudförändringen. Rekommenderad behandling är olika för olika typer av basalcellscancer men kan bestå av operation, frysning, kräm eller fotodynamisk terapi (ljussensibiliserande kräm + ljus).