a

Lära dig!

Vem är i riskzonen?


Hudcancer förekommer i alla åldrar men det är vanligast hos personer över 50, eller personer som har haft kraftig, långvarig solexponering.

Kolla din risk!

Kontrollera din hud

Hur och var ska du leta

Man behöver: starkt ljus, en stor spegel, en handspegel, och med fördel en digitalkamera.

 • Titta noga på ansiktet, speciellt näsan, läpparna, munnen och öronen (fram/bak). Använd två speglar om det behövs.

 • Titta noga i hårbotten, eller använd en kam för att se bättre. Om du inte har mycket hår, är det viktigt att undersöka hela hårbotten noggrant.

 • Se på dina händer, både handflatan och handryggen.

  .
 • Fortsätt sedan från armhålan och gå ner över arm­båge, underarm och händer (även mellan fingrarna).
 • Sedan går du över till halsen, bröstet och överkroppen. För kvinnor är det viktigt att även se mellan och under brösten.

  .
 • Vänd ryggen mot den stora spegeln och använd handspegeln för att undersöka ryggen. Börja uppe i nacken och på axlarna och gå gradvis ner mot ländryggen.

 • Kontrollera skinkorna och mellan de, baksidan av låren och benen och fortsätt ner till hälarna.
 • Vänd dig mot den stora spegeln och kolla könsorganen noggrant. Titta på framsidan av ben och fötterAvsluta med fotsulor och mellan tårna

Show all tips

Prevention

Vilket hudtyp är du?

Hudtyp beskriver hur din hud reagerar på solen vid första exponering: Blir du röd (bränner du dig) eller blir du brun direkt?

Olika hudtyper karakteriseras av olika egenskaper, såsom hårfärg eller hudton.

Olika hudtyper

Euromelanoma 2018

Har du en hudförändring som du vill få kontrollerad? Vill du lära dig mer om hudcancer? Euromelanoma 2019 kommer att var 13-17 maj. Information om bokning kommer i april. 

Om du har en hudförändring som är ny eller har vuxit/ ändrat färg/ blött så vänta inte på Euromelanoma-veckan utan boka en tid till vårdcentral på en gång. 

På dessa sidor hittar du information om hudcancer och hur du bäst skyddar dig. Du kan också lära dig mer om din hudtyp och känna igen hudförändringar.

Nästa gång du kan boka tid under Euromelanoma-kampanjen blir i maj 2019.

Alla svenskar har möjlighet att boka tid för en undersökning i samband med Euromelanoma-veckan 14-18 maj 2018. Hudkliniker runt om i landet erbjuder undersökningar utan remiss i samband med detta. Men skynda dig att boka, för tiderna tar snabbt slut. EUROMELANOMA-VECKAN 13-17 MAJ 2019: BOKNINGSINFORMATION KOMMER I APRIL  

Glöm inte att du alltid har möjlighet att boka tid på din vårdcentral om du har misstänkta hudförändringar oavsett vilken dag på året det är. Vid behov kan din läkare ordna med en remiss till hudspecialist för bedömning!

Vad är Euromelanoma?

Euromelanoma är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. 
Syftet med projektet är:

 • Att utbilda befolkningen i hur hudcancer ser ut och hur man kan upptäcka det hos sig själv eller närstående.
 • Att förmedla kunskap kring riskfaktorerna för att utveckla hudcancer.
 • Att undervisa i hur man kan skydda sig mot solen som är den viktigaste orsaken till hudcancer.
 • Att under en vecka varje år erbjuda extra många besökstider direkt till hudspecialist utan remiss för bedömning av huden.

 

Vad är Euromelanomaveckan?

 Projektet drivs av Euromelanomagruppen, ett Europeiskt nätverk av hudläkare som brinner för att sprida kunskap om hudcancer så att hudcancer kan upptäckas tidigt och att förekomsten av sjukdomarna på sikt kan sjunka. I Sverige stöds kampanjen av många hudläkare som ställer upp med att erbjuda remissfria tider under Euromelanoma-veckan. 

Om Euromelanoma

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nästa Euromelanoma-vecka blir 13-17 maj 2019

 Euromelanoma-veckan 2019 , bokningsinformation kommer i april.

OBS! Du kan alltid vända dig till din vårdcentral om du har en misstänkt hudförändring. Vänta inte för länge för att få den kontrollerad! 

 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

På dessa sidor kan du lära dig mer om hudcancer. Om du behöver en undersökning nu bör du söka din vårdcentral. Det kommer att erbjudas många tider för undersökning under Euromelanomaveckan 14-18 maj 2018!

 

Är du en hudklinik och vill delta?

 

Svenska sällskapet för dermatologi och venereologi (SSDV) Sektion för Dermatologisk Kirurgi och Onkologi (SDKO) vill uppmuntra samtliga hudkliniker i Sverige (såväl inom offentlig och privat sektor) att delta i Euromelanoma-veckan 2018.  Euromelanoma är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. Projektet drivs av Euromelanoma-gruppen (www.euromelanoma.org) ett nätverk av Europeiska dermatologer som brinner för att sprida kunskap om hudcancer i befolkningen. Över 30 europeiska länder deltar i projektet. I många av dessa länder deltar över 50% av hudläkarna varje år.

Modellen som föreslås i Sverige är att man har öppen mottagning med bokningsbara tider och att patienterna betalar för besöket som vanligt. En åldersgräns på minst 18 år rekommenderas. Genom media kan vi utbilda och ge råd om solvanor/egenkontroll som når ut i större utsträckning till samhället

Varmt välkommen!

Åsa Ingvar, MD, PhD

Nationell koordinator, Euromelanoma Sverige

 

Last campaigns

Latest news