a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Ihosyöpätyypit

Kun tarkastat ihoa ihosyövän varalta, etsi neljän tyyppisiä vaurioita

Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä on yleisin ja samalla vaarattomin ihosyövän muoto. Tyypillisesti se esiintyy kohonneena ihonvärisenä kyhmynä, jossa on kiiltävä, helminauhamainen reuna tai haavana, joka ei parane. Tyvisolusyöpä kasvaa hitaasti ajan myötä. Jos ihomuutos jätetään hoitamatta, se voi tunkeutua syvemmälle kudoksiin.

Aktiininen keratoosi

Vauriot ovat syöpää edeltäviä: 10–15 prosentissa tapauksista ne saattavat kehittyä okasolusyöväksi, joten muutokset tulee hoitaa etenemisen estämiseksi. Tätä ihomuutosta esiintyy yleisesti keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä niillä alueilla, jotka ovat eniten alttiina auringolle, kuten kasvot, kaula, korvat, takaraivo ja päänahka. Muutos näkyy punaruskeina, hilseilevinä ja karheina iholaikkuina 

Okasolusyöpä

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyövän muoto. Se ilmenee alueilla, jotka ovat altistuneet auringolle suuressa määrin, kuten kasvot ja päänahka. Se esiintyy rupisena kyhmynä, joka kasvaa nopeasti, haavautuu ja tihkuu. Se voi levitä nopeasti, etenkin ollessaan huulessa, korvissa, sormissa ja varpaissa tai henkilöillä, joilla elimistön immuniteettijärjestelmän toiminta on heikentynyt. Vaurioituneiden alueiden kirurginen poisto on välttämätöntä.

Melanooma 

Melanooma on harvinaisin, mutta vaarallisin ihosyövän muoto. Toisin kuin muut vanhemmilla ihmisillä yleisemmät syöpämuodot, melanooman voi saada minkä ikäisenä tahansa. Sen ulkoiset oireet vaihtelevat suuresti aina tummuvasta pigmenttiluomesta rajoiltaan epäsäännölliseen tai väriltään muuttuvaan luomeen tai nopeasti kasvavaan vaaleanpunaiseen tai punaiseen kyhmyyn. Se voi levitä imu- tai veriteitse,  joten se vaatii välitöntä hoitoa.

Näiden neljän päätyypin lisäksi on olemassa harvinaisempia ihosyöpätyyppejä. Klikkaa tänne lukeaksesi niistä lisää