a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Luomet

Luomia voi olla hyvinkin erinäköisiä.

Luomet

Luomet voivat olla matalia tai kohonneita, vaihdella väriltään vaaleanpunaisesta tummanruskeaan tai mustaan sekä olla kooltaan muutamasta millimetristä useisiin senttimetreihin. On harvinaista, että uusia luomia ilmestyy yli 50-vuotiaille.

Suurin osa luomista on harmittomia, mutta luomissa tapahtuvia muutoksia tulee tarkkailla. Alle 30 prosenttia melanoomista kehittyy luomista ja ne ilmestyvät yhtäkkisesti.

 

Epätyypillinen luomi

Epätyypilliset luomet näyttävät erilaisilta kuin muut. Koska ne muistuttavat melanoomia, on tärkeää, että epätyypillinen luomi poistetaan, jotta voidaan varmistua sen laadusta. Luomesta kannattaa tutkia seuraavat asiat ennen lääkärikäynnin varaamista:

-       Onko luomi epäsymmetrinen?
-       Ovatko sen rajat epäselvät tai epätasaiset?
-       Muuttaako se väriään?
-       Onko se läpimitaltaan suurempi kuin 6 mm?
-       Onko sen koko, muoto tai käyttäytyminen muuttunut ajan mittaan?

Ihmiset, joilla on useita epätyypillisiä luomia ovat suuremmassa vaarassa sairastua melanoomaan, joten heidän ihonsa tulisi tarkastuttaa säännöllisesti mahdollisten muutosten varalta. 

Intradermaaliluomi

Intradermaaliluomet vaihtelevat hivenen kohonneista erittäin pyöreisiin. Niiden väri vaihtelee vaaleanpunaisesta tummanruskeaan. Dermaaliluomet ovat hyvänlaatuisia melanosyyttisiä ihomuutoksia, jotka harvoin muodostavat melanoomariskin.