a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Suojaa ihosi

Et voi itse vaikuttaa geneettisesti määräytyneeseen melanoomariskiin, kuten vaaleaan ihoon, useisiin luomiin tai sukutaustaasi melanoomasta. Voit kuitenkin merkittävästi pienentää riskiä muistamalla muutamat perussäännöt.

Auringolle altistuminen

Yhtäkkistä, voimakasta ja suoraa altistumista auringolle tulisi välttää. Päätavoite on välttää auringonpolttamia eli punaisuutta iholla auringolle altistumisen jälkeen. Haitallisimmat auringonpolttamat ovat niitä, jotka aiheuttavat rakkoja tai kipuja ainakin 48 tunnin ajan. Tästä syystä on järkevää välttää pitkäkestoista suoraa altistusta auringolle etenkin klo 11–15 välisenä aikana. 

Aurinkosuoja

Aurinkosuojassa tulisi olla korkein mahdollinen suojakerroin ja sen tulisi suojata sekä UVA- että UVB-säteiltä (vain korkeamman kertoimen aurinkovoiteet suojaavat UVA-säteiltä). Aurinkosuoja alkaa vaikuttaa noin puoli tuntia levittämisen jälkeen ja vaikutus kestää vain 2–3 tuntia. Levitä siis aurinkosuojaa noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja uudestaan aina parin tunnin välein.

Varjo/Lämpötila

Heijastuneet UV-säteet voivat aiheuttaa varjossakin oleillessa auringonpolttamia, ellei muita suojautumiskeinoja käytetä. Auringonsäteet tunkeutuvat pilvien läpi, joten voit palaa auringossa jopa pilvisenä päivänä. UV-säteet eivät saa ihoasi tuntumaan kuumalta, joten tuulenvire voi antaa väärän kuvan aurinkoaltistuksen turvallisuudesta.

Vaatetus

Vaatetus tarjoaa sinulle parhaan suojan voimakkaalta auringonvalolta. T-paidat ovat parempi valinta kuin hihattomat paidat, ja tummat vaatteet taas tarjoavat parempaa suojaa kuin vaaleat. Materiaalin tulisi olla tiukkaan neulottua ja UV-suojattua. On hyvä pitää leveälieristä hattua ja Polaroid-aurinkolaseja, koska auringonvalo on haitallista myös silmille. Nykypäivänä lapsille on saatavilla aurinkosuojallisia vaatteita, uima-asut mukaan lukien (jopa suojakertoimella 50).

Kosmetiikka ja lääkkeet

Tietyt lääkkeet voivat herkistää valolle, ja tästä tulisikin keskustella lääkärin tai farmaseutin kanssa ennen auringolle altistumista. Deodorantit, kosmetiikka ja parfyymit voivat aiheuttaa auringossa epämiellyttävän reaktion tai pigmenttihäiriön, joten tällaisten tuotteiden levittämistä tulisi välttää ennen auringonottoa.