a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä.

Ulkonäkö

Tyvisolusyöpää on useita eri muotoja. Kyhmyinen tyvisolusyöpä on kohonnut kiiltäväpintainen kyhmy, jossa on haava keskellä. Muut pintapuolisemmat tyvisolusyövät ilmenevät ohuina, ruskeina tai punaisina laikkuina iholla. Niitä voi erehtyä luulemaan kuiviksi kohdiksi iholla, aktiiniseksi keratoosiksi, ekseemaksi tai psoriasikseksi, mutta ne eivät reagoi kosteusvoiteisiin tai paikallisiin kortisonivoiteisiin. Potilas havaitsee tyypillisesti haavan, joka ei parane.

Esiintymisalue

Tyvisolusyöpä ilmestyy yleisimmin sellaisille ihoalueille, jotka ovat usein alttiina auringolle. Kyhmyinen tyvisolusyöpä on tavallisempi päässä ja kaulassa, muut tyypit taas esiintyvät usein ylävartalossa, käsissä tai jaloissa.

Kehittyminen

Tyvisolusyövät kasvavat usein ilman, että ne aiheuttavat oireita. Ne ovat vähiten vaarallinen ihosyövän muoto, mutta hoitamattomana ne voivat kasvaa ja tuhota läheiset tai alla olevat kudokset. Hoitona käytetään yleensä leikkausta tai muuta syövän paikallisesti tuhoavaa hoitoa.