a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Okasolusyöpä

Okasolusyöpä on toiseksi yleisin ihosyöpä.  

Ulkonäkö

Okasolusyövät kehittyvät aktiinisesta keratoosista. Ne esiintyvät iholla kohonneina pinnaltaan rupisina kyhmyinä tai hilseilevinä punaisina laikkuina. Ne kasvavat suhteellisen nopeasti ja voivat haavautua sekä tihkua. Niitä voi erehtyä luulemaan syyliksi.

Esiintymisalue

Okasolusyöpiä voi esiintyä keholla missä tahansa, jopa limakalvoilla tai sukupuolielimissä.  Tyypillisimmin tämä ihosyöpä esiintyy auringolle alttiina olevilla alueilla kuten kasvoilla, päänahassa, korvissa, huulessa, kaulassa ja raajoissa. Erityisesti ne esiintyvät auringon vaurioittamilla alueilla, joissa näkyvät muutkin auringon aiheuttamat haitat kuten rypyt ja ihon samentuminen. 

Kehittyminen

Tarpeeksi varhain löydettyinä okasolusyövät ovat parannettavissa täysin. Jos ne jätetään hoitamatta, ne tunkeutuvat lopulta syvempiin kudoksiin. Harvoissa tapauksissa okasolusyöpä voi levitä imusolmukkeisiin tai muihin elimiin ja johtaa jopa kuolemaan. Okasolusyövät leikataan täten aina.