a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Melanooma

Melanooma on harvinaisin, mutta vaarallisin ihosyövän muoto.

Ulkonäkö

Melanoomat näkyvät tummina pigmenttiluomina, rajoiltaan epäsäännöllisinä tai väriään ajan kuluessa muuttavina tai nopeasti kasvavina vaaleanpunaisina tai punaisina kyhmyinä. Melanoomia ei ole helppo tunnistaa ensinäkemältä, koska ne muistuttavat usein tavanomaisia luomia.

KIINNITÄ HUOMIO SEURAAVIIN ASIOIHIN:

-       Onko luomi epäsymmetrinen?
-       Ovatko sen rajat epäselvät tai epätasaiset?
-       Muuttaako se väriään?
-       Onko se läpimitaltaan suurempi kuin 6 mm?
-       Onko sen koko, muoto tai käytös muuttunut ajan mittaan?

Kaikkien luomien tulisi näyttää suunnilleen samanlaisilta muodoltaan ja väreiltään. Jos uusi ihomuutos on erilainen kuin muut, se saattaa olla epäilyttävä. Tätä kutsutaan ”Ruma ankanpoikanen” -merkiksi.

Oireet, kuten kutina tai vuoto, voivat olla merkkinä pahanlaatuisista melanoomista. Uusi ihomuutos aiemmin terveellä iholla yli 40-vuotiailla on myös hälyttävä merkki, joka tulisi tutkituttaa ihotautilääkärillä.

Esiintymisalue

Melanoomat voivat esiintyä keholla missä tahansa, mutta yleisimmin ylävartalolla ja säärissä. Ne voivat kasvaa aiemmin terveelle iholle, suunnilleen 30 %:ssa tapauksissa vanha luomi muuttuu melanoomaksi.

Kehittyminen

Melanoomat voivat kasvaa nopeasti ja levitä imu- tai veriteitse. Tästä syystä välitön hoito on tarpeen, yleisimmin tämä tarkoittaa leikkausta.