a
Ovaj sajt koristi kolačiće radi unapređenja korisničkog iskustva. Ukoliko ostanete na sajtu, predpostavljamo da ste pristali na našu upotrebu kolaćića. Da, razumem. Isključite me iz Googl programa
Kliknite za više detalja
x

Vesti i izvori

EUROMELANOM 2020 U SRBIJI

Važno obaveštenje!
Nacionalni tim Euromelanoma Srbije pomerio je datum održavanja Euromelanoma dana zbog novonastale situacije u vezi sa pandemijom virusa Covid-19.
U zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, naknadno će biti donešena odluka vezana za datum održavanja Euromelanoma dana, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni.

Profesor dr Danica Tiodorović
Nacionalni Koordinator Euromelanoma Srbije


EUROMELANOM 2019 U SRBIJI

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i otkrivanje osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od raka kože. Medijska kampanja Euromelanoma 2019 usmerena je ove godine na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.

Kampanja "Borba protiv raka kože počinje u tvojoj glavi ", se angažuje na polju između svesti ljudi od rizika povezanih sa izlaganjem suncu, i onoga što zapravo čine da bi zaštitili svoju kožu.

Na inicijativu Udruženja Dermatovenerologa Srbije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, je 17. februara 2019. godine, usvojilo pravilnik o zabrani upotrebe solarijuma pre 18. godine života, a posle 18. godine, uz informisani pristanak, o svim rizima koje sa sobom nosi upotreba solarijuma.

U Srbiji, Euromelanoma dan se obeležava 13. maja. 2019. godine. Tog dana će biti organizovani besplatni skrining pregledi u gradovima širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama. Gradovi u kojima će se vršiti pregledi su: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Požarevac, Čačak, Vrbas. Bor, Negotin, Užice,  Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Vršac, Subotica, Vlasotince, Leskovac, Zaječar, Knjaževac, Štrpce, Kosovo Polje, Kosovska Mitrovica. Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled putem internet, popunjavanjem upitnika koji se nalazi na početnoj stranici u periodu od 22. do 30. aprila, kao i putem telefona od 06. do 08. maja od 8 do 20h, putem besplatne telefonske linije na broj: 0800 222 888.

Spisak ustanova koje učestvuju u kampanji možete pronaći ovde

U okviru kampanje Euromelanom 2019 koja je usmerena pre svega na podizanje svesti o zaštiti kože od sunca i veštačkih izvora UV zračenja, u Srbiji  su dodatno organizovani ciljani pregledi osoba koji imaju visok rizik za nastanak melanoma i drugih oblika raka kože. U tom cilju u saradnji sa Inovacionim centrom Elektrotehničkog fakulteta napravljena je veb aplikacija sa upitnikom koji otkriva osobe koji imaju povišen rizik za nastanak  raka kože i usmerava ih na zakazivanje besplatnog pregleda 13. maja u jednoj od dermatoloških ustanova širom Srbije. Pozivamo Vas da i Vi popunite ovaj upitnik, saznate koliki je Vaš rizik za nastanak raka kože i zakažete pregled kod dermatologa 13. maja 2019. godine.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanoma Europe i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO), Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva,  a pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju (EADV) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Nacionalni tim Euromelanoma u Srbiji čine: prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, koordinator  doc. dr Dušan Škiljević, prof. dr Željko Mijušković, doc. dr Danica Tiodorović, doc. dr Vesna Miličić,  asist. dr Tatjana Roš, asist. Dr Jelena Stojković Filipović, asist dr Tatjana Radević, dr Biljana Bubnjević i prim dr Vanja Petković Orozović. 

Ovogodišnji sponzori kampanje su:  Eucerin Srbija, Roche d.o.o., La Roche Posay, Mylan, Telekom Srbija i Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta.

 

Profesor dr Lidija Kandolf Sekulović  

Koordinator Kampanje Euromelanoma u Srbiji

Klinika za kožne i polne bolesti, Medicinski fakultet, Vojnomedicinska akademija

 

 


Euromelanom 2017 kampanja u medijima:

________________________