a
Ovaj sajt koristi kolačiće radi unapređenja korisničkog iskustva. Ukoliko ostanete na sajtu, predpostavljamo da ste pristali na našu upotrebu kolaćića. Da, razumem. Isključite me iz Googl programa
Kliknite za više detalja
x

Zaštitite svoju kožu

Ne možete uticati na genetski predodređene faktore rizika za melanoma, kao što je svetao ten, brojni mladeži ili pojava melanoma kod članova porodice. Međutim, rizik od razvoja melanoma može da se značajno umanji ukoliko se prate navedena osnovna pravila.

Izlaganje suncu

Naglo, intenzivno i direktno izlaganje suncu treba definitivno izbegavati. Glavni cilj je da se izbegnu opekotine, odnosno crvenilo nakon izlaganja suncu. Najviše oštećenja nastaje nakon opekotina koje su praćene plikovima i bolom koji traje bar 48 časova. Mudro je izbegavati direktno izlaganje suncu, posebno između 11 i 15 časova.

Kremovi za zaštitu od sunca

Kremovi bi trebalo da imaju najviši faktor zaštite i da obezbeđuju jednaku zaštitu od UVA i UVB zraka (samo preparati sa višim faktorom štite od UVA).Kremu je potrebno oko pola sata da počne da deluje, a dejstvo traje samo dva do tri sata. Zbog ovoga kremove treba nanositi na kožu pola sata pre izlaska na sunce i obnavljati nanošenje svakih dva do tri sata.

Hlad/temperatura

Boravak u hladu na otvorenom još uvek može dovesti do pojave opekotina od odbijenih UV zraka ukoliko se ne sprovedu dodatne mere zaštite. Slično tome, sunčevi zraci prolaze kroz oblake u značajnoj količini, te prema tome koža može izgoreti čak i po oblačnom prolećnom/ letnjem danu. Zapamtite da UV zraci ne donose osećaj toplote vašoj koži, tako da povetarac može da vam stvori lažni osećaj sigurnosti prilikom izlaganja suncu.

Odeća

Odeća obezbeđuje najbolju zaštitu od intenzivne sunčeve svetlosti. Majice sa kratkim rukavima su bolje od majica bez rukava. Tamnije tkanine bolje štite od sunca od svetlih. Materijal bi trebalo da bude gusto tkan i sa sertifikovanom UV zaštitom. Dobro je nosti šešir sa širokim obodom i Polaroid naočare za sunce (jer su UV zraci štetni i za oči). Danas je na tržištu prisutna odeća za decu, kao što su kupaći kostimi, napravljeni od materijala koji štite od sunca (sve do faktora 50).

Kozmetički preparati i lekovi

Određeni lekovi povećavaju osetljivost na sunce. Ovo bi trebalo razjasniti sa lekarom ili farmaceutom pre izlaganja suncu. Deodoransi, kozmetički preparati i parfemi mogu izazvati neprijatnu reakciju na sunce ili trajnu pigmentaciju. Zbog toga primenu ovih proizvoda treba izbegavati pre izlaganja suncu.