a
Ovaj sajt koristi kolačiće radi unapređenja korisničkog iskustva. Ukoliko ostanete na sajtu, predpostavljamo da ste pristali na našu upotrebu kolaćića. Da, razumem. Isključite me iz Googl programa
Kliknite za više detalja
x

Kako i gde gledati

 

Potrebno je svega nekoliko minuta jednom mesečno da bi se pregledala koža i otkrile sumnjive promene. Pregled je veoma lak za izvođenje, a može Vam spasiti život.

Na donjem delu strane ćete naći vodič za pregled kože korak po korak, a možete preuzeti i verziju vodiča za štampanje. Takođe, napravili smo i zabavan video - "Tango pregleda kože" (The Skin Check Tango) koji će Vas naučiti kako da pregledate kožu drugih osoba.

Biće Vam potreban dobro osvetljen prostor ispred velikog (zidnog) ogledala, ručno ogledalo, stolica, fen za kosu, ili češalj, mapa tela i olovka ili, još bolje, digitalna kamera, da zabeležite sve što ste videli.

Zapamtite i da je neke simptome raka kože lakše osetiti nego što se mogu uočiti. Ne oslanjajte se samo na oči – pređite rukama preko svakog dela kože koji pregledate.

Pregledajte lice, posebno nos, usne, usta i uši - spreda i sa zadnje strane. Koristite oba ogledala da biste imali jasniji pogled.

Pregledajte kosmati deo glave koristeći fen i ogledalo da biste svaki segment učinili dostupnim pregledu. Ukoliko imate malo kose, pregledajte kožu poglavine vrle detaljno.

Pregledajte prednju i zadnju stranu ruku, polazeći od pazuha preko laktova do šaka i prostora između prstiju.

Potom se usredsredite na vrat, grudni koš i gornje delove tela. Žene, detaljno pregledajte kožu između i ispod dojki.

Okrenite se leđima velikom ogledalu i uz pomoć ručnog ogledala pregledajte zadnju stranu vrata, ramena i leđa.

Pregledajte i gluteuse i zadnje strane nogu, sve do peta.

Okrenite se ponovo licem prema ogledalu i detaljno pregledajte genitalije. Pregledajte prednje strane nogu, kao i stopala.

Završite pregled gledajući kožu tabana i između prstiju stopala.