a
Ovaj sajt koristi kolačiće radi unapređenja korisničkog iskustva. Ukoliko ostanete na sajtu, predpostavljamo da ste pristali na našu upotrebu kolaćića. Da, razumem. Isključite me iz Googl programa
Kliknite za više detalja
x

UV zraci i njihovi efekti

Postoje 3 glavna tipa sunčevog UV zračenja. Najopasniji su UVC zraci koje u potpunosti apsorbuje ozonski sloj. Preostala 2 tipa, UVA i UVB, imaju različite efekte na organizam.

UV-A(400 – 315 nanometara)

UVA zraci ne izazivaju opekotine. Zbog ovoga oni nisu smatrani odgovornim za nastanak raka kože, međutim, nova istraživanja su dokazala vezu između UVA i raka kože.

Dugi talasi UVA zraka, međutim, prodiru dublje u donje slojeve kože, gde proizvode dubok, taman ten. Oni oštećuju vezivno tkivo kože, izazivajući gubitak čvrstine kože, prerano starenje i pojavu bora.

UV-B (315 – 280 nanometara)

Većinu UVB zraka koji stižu do zemljine atmosfere presreće ozonski sloj. Istanjenje ozonskog omotača u poslednje vreme je, međutim, dovelo do povećanja količine UVB zraka koji dolaze do zemlje.

Kratki talasi UVB zraka prodiru kroz gornje slojeve kože, oštećuju DNK i izazivaju pigmentaciju kao pokušaj kože da se zaštiti. Braon pigment (melanin) prave pigmentne ćelije epiderma (melanociti) koji se nalaze na mestima gde epiderm dolazi u kontakt sa dermom. Pigment se potom prenosi u ćelije epiderma (keratinocite).

Ukoliko je doza UVB zraka prejaka, koža postaje crvena i upaljena i stvara se opekotina, koja predstavlja ozbiljan alarmni signal koji šalju ćelije kože. Ove iste ćelije potom aktiviraju „sistem popravke“ da poprave nastalo oštećenje.

Što je češće i intenzivnije izlaganje kože suncu, oštećenja bivaju sve ozbiljnija i povećava se rizik od pogrešnih popravki i mutacija. Na duže staze ovo može dovesti do izmene genetskog materijala, hroničnog oštećenja kože, prvih stadijuma raka, kao i samog raka kože.

 

The UV Index

UV indeks je međunarodna naučna mera nivoa sunčevog UV zračenja. Koristi se da opiše jačinu sunca na određenom mestu i u određeno vreme. Indeks ima opseg od 1 do 11 i što je on veći, veća je šansa za oštećenje kože.

Source: World Health Organisation