a
Ovaj sajt koristi kolačiće radi unapređenja korisničkog iskustva. Ukoliko ostanete na sajtu, predpostavljamo da ste pristali na našu upotrebu kolaćića. Da, razumem. Isključite me iz Googl programa
Kliknite za više detalja
x

Mladeži- nevusi

Mladeži (nevusi) mogu da izgledaju veoma različito.

Mladeži

Mladeži mogu biti ravni ili uzdignuti, boja im varira od ružičaste do tamno braon i crne, a prečnik od nekoliko mm do nekoliko cm. Retko se javljaju nakon 50-te godine života.

Većina mladeža je bezopasna, ali određene tipove mladeža je potrebno pratiti da bi se primetili znaci melanoma. Manje od 30% melanoma se javlja na mladežu, i to spontano.

 

Atipični mladeži

Atipičan ili displastičan nevus je mladež čiji se izgled razlikuje od ostalih. Zbog sličnosti sa melanomom važno je da svaki atipični mladež pregleda dermatolog da bi se uverio da je benigan. ABCD pravilo melanoma može biti od koristi pri odluci da se potraži savet dermatologa:

-       Da li je promena asimetrična?

-       Da li ima nejasne ili izreckane granice (engl. Border)?

-       Da li menja boju (engl. Colour)?

-       Da li je prečnik (engl. Diameter) veći od 6mm?

-       Da li se tokom vremena menja veličina, oblik, boja ili ponašanje (engl. Evolution)?

Osobe sa brojnim atipičnim nevusima imaju znatno veći rizik za razvoj melanoma, tako da je potrebno da odlaze na preglede kod dermatologa u redovnim vremenskim intervalima.

 

Dermalni mladeži

Dermalni mladeži variraju u veličini od minimalno uzdignutih do veoma okruglih. Mogu imati različitu boju, od ružičaste do svetlo i tamno braon. Dermalni mladeži su benigne melanocitne lezije kod kojih retko postoji rizik od razvoja melanoma.