a
Ovaj sajt koristi kolačiće radi unapređenja korisničkog iskustva. Ukoliko ostanete na sajtu, predpostavljamo da ste pristali na našu upotrebu kolaćića. Da, razumem. Isključite me iz Googl programa
Kliknite za više detalja
x

Spinocelularni karcinom – karcinom skvamoznoh ćelija

Spinocelularni karcinom je drugi po učestalosti oblik raka kože.

Izgled

Spinocelularni karcinom se često javlja na terenu aktinične keratoze. Javlja se na koži ili u vidu uzdignutih čvorića sa krustom ili u vidu crvenih ploča sa perutanjem. Rastu relativno brzo i mogu da ulcerišu ili vlaže. Ova vrsta tumora se ponekad može pomešati sa bradavicom.

Lokalizacija

Spinocelularni karcinomi se mogu naći bilo gde na koži i sluzokažama, a najčešće se javljaju u regiama koje su najizloženije suncu, kao što je lice, poglavina, ušne školjke, usne, vrat i ekstremiteti. Oni su posebno česti u regijama gde je najizraženije oštećenje kože od sunca, i javljaju se zajedno sa ostalim znacima oštećenja, kao što su bore i gubitak čvrstine kože.

Evolucija

Ukoliko se rano uoče, spinocelularni karcinomi se lako leče.Ukoliko se ne leče, oni prodiru u dublja tkiva kože i stvaraju trajna oštećenja. Spinocelularni karcinom može, veoma retko, da se proširi i zahvati limfne čvorove i druge organe (metastaze) i da ima fatalan ishod. Zbog toga se savetuje hirurški tretman.