a
Ovaj sajt koristi kolačiće radi unapređenja korisničkog iskustva. Ukoliko ostanete na sajtu, predpostavljamo da ste pristali na našu upotrebu kolaćića. Da, razumem. Isključite me iz Googl programa
Kliknite za više detalja
x

Bazocelularni karcinom

Bazocelularni karcinom je najčešći oblik raka kože.

Izgled

Postoje različiti oblici bazocelularnog karcinoma.

Nodularni bazocelularni karcinomi izgledaju kao uzdignuti čvorići glatke površine koji često u sredini imaju malu ranicu.

Drugi, superficijalni bazocelularni karcinomi izgledaju kao tanke braonkaste ili crvene ploče na koži.Oni se lako greškom zamene sa suvom kožom, aktiničnom keratozom, ekcemom, ili psorijazom, ali ne reaguju na aplikaciju hidrantnih kremova ili lokalnih kortikosteroida. Pacijenti obično primete da imaju ranicu koja ne zarasta.

Lokalizacija

Bazocelularni karcinomi se najčešće javljaju na delovima kože koji su često izloženi suncu. Nodularni bazocelularni karcinomi se najčešće nalaze na glavi i vratu, dok se drugi tipovi često javljaju na trupu, rukama i nogama.

Evolucija

Bazocelularni karcinomi često godinama rastu ne izazivajući bilo kakave simptome. Ovo je najmanje opasna forma raka kože, ali ukoliko se ne leči, može da uništi tkivo pored ili ispod. Zato se preporučuje lečenje koje se sastoji od hirurškog uklanjanja ili neke druge vrste lokalne destruktivne terapije.