a
Ovaj sajt koristi kolačiće radi unapređenja korisničkog iskustva. Ukoliko ostanete na sajtu, predpostavljamo da ste pristali na našu upotrebu kolaćića. Da, razumem. Isključite me iz Googl programa
Kliknite za više detalja
x

Aktinična keratoza

Aktinična keratoza je veoma čest tip raka kože.

Izgled

Aktinične keratoze su površne lezije kože, koje se tipično vide kao jedna ili više manjih crvenih ili braonkastih fleka- makula na koži, ponekad sa perutanjem na površini ili sa strukturama sličnim rogu. Kada se dodirnu vrhom prsta, izgledaju hrapavo.

Lokalizacija

Aktinične keratoze se najčešće mogu videti u regijama kože koje su izložene jakom suncu tokom dužeg vremenskog perioda.Tipična mesta na kojima se javljaju su lice, grudni koš, šake, ušne školjke i koža poglavine.

Evolucija

Aktinične keratoze se smatraju prekanceroznim. Trebalo bi ih tretirati da bi se sprečila njihova transformacija u spinocelularni karcinom.

Pojedinačne lezije se često tretiraju tečnim azotom koji uništava abnormalne ćelije smrzavajući ih. Ukoliko su prisutne regije sa većim brojem aktiničnih keratoza, one se mogu tretirati kremovima koji ili stimulišu lokalni imunski odgovor, ćelije karcinoma prave manje osetljivim na svetlost ili sadrže lekove koji se koriste u hemoterapiji.