a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Campania 2021

Prevenirea cancerului de piele

Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. Vestea bună este faptul că, de obicei, este tratabil atunci când este depistat timpuriu și există lucruri pe care le putem face pentru a-l preveni.

Protejați-vă întotdeauna împotriva soarelui

Evitați expunerea la soare care nu este necesară.

Încercați să stați la umbră atunci când este posibil și evitați expunerea la soare de la mijlocul zilei în timpul verii. 

 

Purtați haine de protecție

Includeți culori închise, haine cu mâneci lungi, o pălărie cu bor lat și ochelari de soare cu protecție împotriva razelor UV. 

În cazul copiilor, optați pentru haine cu protecție solară încorporată.

 

Folosiți cremă pentru protecție solară

Asigurați-vă că folosiți o cremă cu un factor ridicat de protecție împotriva razelor UVA și UVB. Rețineți faptul că o cremă pentru protecția solară are efect după aproximativ jumătate de oră de la aplicare și efectul său durează doar două până la trei ore.

 

Protejați copiii

Copiii prezintă cel mai mare risc de probleme de sănătate pe termen lung asociate expunerii nesigure la soare. Joaca afară este importantă, dar nu trebuie să permiteți niciodată ca un copil să sufere arsuri solare.

 

Încercați aplicația noastră pentru verificarea pielii

Acum puteți obține ajutor pentru a vă realiza auto-examinarea lunară a pielii prin intermediul Alexa oferită de Amazon și de la asistentul digital de la Google. Pur și simplu, rostiți „Alexa, open Skin Check (Alexa, deschide aplicația Skin Check)” sau „ Hey Google, talk to Skin Check (Hey Google, vorbește cu aplicația Skin Check)”. 

Ce trebuie să căutați

Verificați-vă pielea o dată pe lună, urmărind pete care:

• Își schimbă dimensiunile, culoarea și/sau forma
• Par diferite de restul (semnul „Rățușca cea urâtă”)
• Sunt asimetrice sau au margini inegale
• Par dure sau solzoase (uneori, puteți simți leziunile înainte să le puteți vedea)
• Sunt alcătuite din mai multe culori
• Cauzează prurit
• Sângerează sau prezintă scurgeri
• Au un aspect perlat
• Arată ca o rană care nu se vindecă

Dacă vedeți două sau mai multe dintre aceste semne de avertizare, nu așteptați. Mergeți imediat la medic.

     

Melanomul

Acesta reprezintă cea mai puțin comună formă de cancer de piele, dar și cea mai periculoasă. Poate afecta persoanele de orice vârstă, spre deosebire de alte tipuri de cancer de piele care sunt mai comune în rândul persoanelor mai în vârstă. Se prezintă ca o pată care devine închisă la culoare sau care dezvoltă margini neregulate sau are diferite culori ori ca o excrescență roz sau roșie care se dezvoltă rapid. Se poate răspândi și în restul corpului și, așadar, este necesar tratament imediat. 


     

Carcinomul bazocelular

Acesta reprezintă cea mai comună formă de cancer de piele, dar și cea mai puțin periculoasă. În mod tipic, se prezintă ca o excrescență de culoarea pielii cu o margine lucioasă, cu aspect perlat, o rană care nu se vindecă sau o excrescență acoperită de o crustă și care crește încet în timp. Netratată, aceasta poate ulcera și invada țesuturile mai profunde.


     

Carcinomul scuamocelular

Este al doilea cel mai comun tip de cancer de piele, care se dezvoltă în zonele în care pielea a fost expusa mult la soare, precum fața și scalpul. Se prezintă ca o excrescență cu crustă, care poate crește rapid și poate ulcera și supura. 

Se poate răspândi rapid, mai ales dacă apare pe buze, urechi, degetele de la măini și de la picioare sau în rândul pacienților imunosupresați.  Tratamentul chirurgical pentru îndepărtarea leziunilor este esențial.


      

Keratoza actinică

Aceasta apare cel mai des în rândul persoanelor de vârstă mijlocie și a celor vârstnice, pe zonele cele mai expuse la soare, precum față, gât, dosul mâinilor și pe scalp. Se prezintă ca o pată de culoare roșu-brun, acoperită de scuame. Leziunile sunt pre-canceroase; în 10-15% din cazuri pot deveni carcinoame scuamocelulare și, așadar, acestea trebuie să fie tratate pentru a preveni progresia.


     

Carcinomul cu celule Merkel

Este o formă rară și agresivă de cancer de piele. În Europa, rata incidenței a fost raportată la 0,59 de cazuri la 100 000 de locuitori, fiind o formă de cancer diagnosticată după vârsta de 50 de ani. Se prezintă ca o leziune asimptomatică care crește rapid în dimensiuni și este mai frecventă în rândul pacienților imunosupresați. Acest tip de tumoră poate fi provocată de polyomavirus sau de expunerea la razele UV.

Deoarece melanomul este deosebit de grav, ar trebui să fiți familiarizat/ă cu semnele pe care trebuie să le căutați.

Regulile ABCDE privind melanomul vă pot ajuta să îl depistați devreme:

Este asimetrică?

 benignă           malignă


Are margini inegale?

 benignă           malignă


Prezintă mai multe culori?

 benignă           malignă


Are un diametru mai mare de 6mm?

 benignă           malignă


Există o evoluție în dezvoltare?

 înainte           după

Verificați-vă pielea o dată pe lună, căutând pete care au suferit modificări sau arată suspect.
Examinarea dumneavoastră trebuie să acopere întregul corp, față-spate, acordând o atenție specială zonelor expuse la soare. Stați în fața unei oglinzi în care vă puteți vedea complet, cu o oglindă de mână pentru a vizualiza zonele greu de examinat.

Uitați-vă la fața dumneavoastră, inclusiv pe nas, buze, gură, înăuntru și în spatele urechilor.


Verificați-vă scalpul utilizând un pieptene pentru a vă despărți părul. Dacă nu aveți prea mult păr, verificați-vă tot scalpul cu mare atenție.


Verificați-vă mâinile, mâinile, față-spate, cât și între degete.


Apoi, concentrați-vă asupra gâtului, pieptului și părții superioare a corpului. În cazul femeilor - asigurați-vă că verificați între și sub sâni. 


Îndoiți cotul pentru a verifica partea superioară a brațului și axilele.


Utilizați o oglindă de mână pentru a vă verifica partea din spate a gâtului și spatele, sus și jos.


Verificați-vă fesele și partea din spate a membrelor inferioare. Terminați prin verificarea tălpilor și între degetele de la picioare.

Cancerul de piele poate afecta pe oricine, la orice vârstă. Este mai comun în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani sau persoanelor care s-au expus timp îndelungat la soare.
Sunteți expus/ă la un risc mai mare dacă:

 • Aveți pielea deschisă la culoare sau sunteți predispus/ă la arsuri solare
 • Ați suferit arsuri solare în timpul copilăriei
 • V-ați expus timp îndelungat la soare (pentru muncă sau recreere)
 • Aveți o expunere periodică (de exemplu, în concedii)
 • Utilizați dispozitivele pentru bronzare artificială
 • Aveți mai mult de 50 de alunițe
 • Aveți un istoric familial de cancer de piele
 • Aveți peste 50 de ani
 • Ați suferit un transplant de organe

Indiferent dacă sunteți sau nu într-un grup de risc crescut, există lucruri simple pe care le puteți face în prezent pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe familia dumneavoastră împotriva cancerului de piele.

Protejându-vă pielea, verificându-vă în mod regulat și cunoscând semnele, puteți opri din evoluție orice leziune cutanată suspectă înainte ca aceasta să se transforme în ceva mai grav.

Cancerul de piele poate fi tratat, iar diagnosticarea timpurie face ca șansele de recuperare completă să fie foarte mari.

Dacă observați o leziune suspectă, este extrem de important să mergeți să o verificați cât mai repede posibil la un medic, preferabil la un dermatolog.

Acolo unde administrarea unui tratament întârzie, starea se agravează și, în unele cazuri, poate duce la desfigurare, complicații sau chiar deces. Nu permiteți întârzierii să vă reducă șansele de a avea un rezultat pozitiv.

Regulile de aur sunt:

 • Nu ignorați semnele, sperând că vor dispărea
 • Nu așteptați să vedeți cum se dezvoltă și nu le gestionați singur/ă
 • Nu presupuneți că nu este grav
 • Nu considerați că a afla ce se întâmplă nu este o prioritate
 • Și mai presus de toate, nu vă temeți să vă consultați medicul sau dermatologul

Cancerul de piele este tratabil dacă este depistat devreme. Dacă aveți o pată care arată suspect, adresați-vă unui medic.

Pentru mai multe informații privind cancerul de piele și modul în care poate fi prevenit și depistat accesați www.euromelanoma.org.

Descărcați, citiți și împărtășiți!

Am pregătit materiale educaționale. Veți regăsi sfaturi utile. 

Simțiți-vă liberi să descărcați aceste documente și să le împărtășiți familiei, prietenilor, colegilor...

Există persoane care frecventează biroul, holurile, coridoarele, cluburile de sănătate, magazinele sau sălile de așteptare în care sunteți și dumneavoastră? 

Descărcați și printați acest poster. 

Slujba dumneavoastră vă pune în poziția de a vedea, atinge sau de a avea grijă de pielea clienților dumneavoastră? Nu ratați această ocazie. 

Descărcați această broșură și informați-vă cu privire la modul de detecție a leziunilor la risc.