a
Denne siden bruker cookies (infomasjonskapsler) . Dersom du fortsetter bruke nettstedet , sier du deg enig i å godta vår bruk av cookies. Ja, jeg forstår Opt out from Google
Klikk her for mer detaljer
x

Soling og solarier

Soling

Soling er den prosessen hvor huden utsettes for UV-stråler og blir mørkere, eller ”solbrun”. Solbrun hud, uansett om den kommer som følge av soling på stranda, i et solarium eller ved arbeid utendørs, er skadelig og farlig.

Den solbrune huden oppstår nemlig pga. UV-stråler fra sola eller fra solariumlysene, og fargeforandringen er et tegn på at DNA-et i huden din er blitt skadd. Skader fra langvarig eksponering av UV-stråler kan føre til tidlig aldring (blant annet rynker, slapp hud og brune flekker) i tillegg til hudkreft.

Utbredte myter om UV-stråling:

Galt Riktig
Å bli brun er sunt  Brunfargen er et resultat av at kroppen forsvarer seg mot ytterligere UV-stråleskader på DNA-et i huden 
Å være brun beskytter mot solen  En person med lys hud som blir brun, tilsvarer en solfaktor på ca. 4
Du kan ikke bli solbrent på en overskyet dag  Opptil 80 % av solens UV-stråling kan trenge gjennom et lett skydekke. Dis i atmosfæren kan til og med forsterke UV-strålingen.
Du kan ikke bli solbrent når du er ute i vannet  Vann gir bare liten grad av beskyttelse mot UV-stråler, og refleksjonen fra vannet kan øke eksponeringen for UV-stråler.
UV-stråler om vinteren er ikke farlige.  UV-strålingen er svakere om vinteren, men reflekterte solstråler fra snøen kan doble den totale eksponeringen for stråler, særlig i høyfjellet. 
Solkrem beskytter så godt at jeg kan sole meg mye lenger.  Hensikten med solkrem er ikke at vi skal kunne tilbringe ubegrenset med tid i solen, men å beskytte huden når vi er ute. Graden av beskyttelse avhenger også av om de brukes riktig. 
Hvis du tar jevnlige pauser fra solingen, blir du ikke solbrent.  UV-stråling akkumuleres i løpet av dagen, selv om vi tar pauser. 
Hvis du ikke kjenner varmen fra solstrålene, blir du ikke solbrent.  Solbrenthet oppstår som følge av UV-stråling som du ikke kjenner fysisk. Det meste av varmen fra solen kommer fra dens synlige infrarøde stråling, og ikke fra UV-stråling. 

Solarium

Bruk av solarium bør unngås helt.  Personer som utsetter seg for UV-stråling fra solarier, har 74 % større risiko for å utvikle melanom enn dem som ikke har gjort det. UV-strålene fra solarier kan også skade DNA-materialet i hudcellene, og over tid kan denne skaden akkumuleres og føre til hudkreft.

Noen markedsfører solarier som en kontrollert og trygg måte å bli brun på. I virkeligheten er stråling fra solarier ikke noe tryggere enn eksponering for solstråler, og studier har vist at de ikke har noen positive helseeffekter.

Medisinske fagfolk i mange europeiske land prøver å innføre lover som forbyr bruk av solarium, og i mange land er det forbudt å bruke for personer under 18 år.