a
Denne siden bruker cookies (infomasjonskapsler) . Dersom du fortsetter bruke nettstedet , sier du deg enig i å godta vår bruk av cookies. Ja, jeg forstår Opt out from Google
Klikk her for mer detaljer
x

Beskytt huden din

De genetiske risikofaktorene for melanom lar seg ikke påvirke, sånn som for eksempel lys hud, antall føflekker eller andre i familien med melanom. Men risikoen for å utvikle melanom kan reduseres betydelig ved å følge noen grunnregler.

Eksponering for sol
Langvarig og direkte eksponering for sol bør unngås. Det som er aller viktigst, er å unngå å bli solbrent. Sterk solbrenthet kan føre til blemmer og smerter i minst 48 timer, og dette er alvorlig. Derfor er det viktig å unngå langvarig og direkte eksponering for sol, spesielt mellom kl. 11 og 15, når solen er på sitt sterkeste.

Solkrem
Solkrem bør ha høyest mulig solfaktor og beskytte mot både UVA- og UVB-stråler (det er kun solkrem med høy faktor som beskytter mot UVA).  Solkremen bør påføres en halvtimes tid før man skal ut i sola, og effekten vedvarer i 2-3 timer. Derfor er det viktig å gjenta smøringen omtrent annenhver time.

Skygge
Selv om man oppholder seg i skyggen når man er utendørs, betyr ikke det at man ikke kan bli solbrent. Reflekterte UV-stråler kan være skadelige om man ikke beskytter seg. Og selv om det er overskyet ute, vil en del av solens UV-stråler passere gjennom skylaget og kunne gjøre en person solbrent. Husk også på at UV-stråler ikke føles som varme på huden, og en kjølig bris kan gi et falskt inntrykk av at man ikke får solstråler på kroppen.

Bekledning
Klær er den beste beskyttelsen mot sterke solstråler. Kortermede topper er å foretrekke foran topper uten ermer. Mørkere klær gir bedre beskyttelse mot solen enn lyse klesplagg. Stoffet bør være forholdsvis tykt, slik at det ikke slipper gjennom mye UV-stråler. Det er en fordel å bruke en solhatt og solbriller som beskytter mot de skadelige UV-strålene. I dag finnes det også badetøy for barn med innebygd solbeskyttelse (opptil faktor 50).

Kosmetikk og medisiner
Visse medisiner kan øke kroppens følsomhet for lys/sol. I så fall er dette noe som må klargjøres med lege eller apotek før man eksponerer seg for sol. Deodoranter, sminke og parfyme kan føre til en ubehagelig reaksjon når du er i solen eller til varig pigmentering i huden. Bruk av slike produkter må derfor unngås før soling.