a
Denne siden bruker cookies (infomasjonskapsler) . Dersom du fortsetter bruke nettstedet , sier du deg enig i å godta vår bruk av cookies. Ja, jeg forstår Opt out from Google
Klikk her for mer detaljer
x

Hva og hvor skal man sjekke?

 

Det tar bare et par minutter i måneden å sjekke deg selv for hudkreft. Det er veldig enkelt, og det kan faktisk redde livet ditt!
Rull nedover for å se en trinn-for-trinn guide til hvordan du kan ta en egenkontroll av huden din, eller last ned en utskriftsvennlig versjon her. Vi har også laget en morsom video  - ”The Skin Check Tango” – for å vise deg hvordan du kan undersøke huden til en annen person.
Du trenger et sted med godt lys og et stort veggspeil. Sørg også for å ha tilgjengelig et håndspeil, en stol, en hårføner, kam og et digitalt kamera eller penn og papir (for å dokumentere det du finner).
Og husk på at noen av symptomene på hudkreft kan være enklere å KJENNE enn å SE. Så ikke sett din lit kun til det du ser med det blotte øyet – kjenn over huden på hele kroppen under undersøkelsen.

 

Se nærmere på ansiktet, spesielt nesen, leppene, munnen og ørene (forside/bakside). Bruk to speil hvis det trengs.

Se nærmere på hodebunnen. Bruk eventuelt en kam eller hårføner til å se bedre. Hvis du ikke har så mye hår, er det viktig å undersøke hele hodebunnen nøye.

Se over hendene dine, både håndbak og håndflate. Begynn helt oppe under armhulen og gå nedover forbi albue, underarm og hender (også mellom fingre)

Så går du over til halsen, brystet og overkroppen ellers. For kvinner er det viktig å se mellom og under brystene også.

Snu ryggen til veggspeilet og bruk håndspeilet til å undersøke ryggen din. Begynn helt oppe ved nakken og skuldrene og beveg deg gradvis nedover mot korsryggen. 

Undersøk videre rumpeballene, baksiden av lår/legger og helt ned til hælen. 

Snu deg mot veggspeilet og sjekk kjønnsorganene nøye. Se på forsiden av beina og på føttene.

Avslutt med fotsålene og mellom tærne.