a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Plateepitelkreft

Plateepitelkreft er den nest vanligste formen for hudkreft. 

Utseende
Plateepitelkreft har ofte utviklet seg fra aktinisk keratose. De viser seg som forhøyede klumper i huden med ru overflate, eller som røde hudflekker som flasser av. De kan vokse og utvikle seg relativt raskt til større sår som væsker. Plateepitelkreft kan ofte bli forvekslet med vorter.

Lokalisering
Plateepitelkreft kan oppstå på alle deler av kroppen, også i slimhinner og på kjønnsorganene. Men de er vanligst på steder som eksponeres mest for sol, som ansiktet, hodebunnen, leppene, halsen og armer/bein. De forekommer oftest på områder som er blitt solbrent, og oppstår sammen med andre tegn på hudskade, som for eksempel rynker eller manglende elastisitet i huden.

Utvikling
Hvis plateepitelkreft oppdages på et tidlig stadium, er de enkle å behandle. Men hvis de forblir ubehandlet, kan de trenge inn i dypere hudlag og gi varige skader. I sjeldne tilfeller kan plateepitelkreft spre seg til lymfesystemet og andre indre organer og bli dødelig. Derfor anbefales kirurgisk behandling.