a
Denne siden bruker cookies (infomasjonskapsler) . Dersom du fortsetter bruke nettstedet , sier du deg enig i å godta vår bruk av cookies. Ja, jeg forstår Opt out from Google
Klikk her for mer detaljer
x

Melanom

Melanom er den sjeldneste formen for hudkreft, men også den farligste.

Utseende
Melanom viser seg enten som mørke pigmentflekker eller flekker som har uklar avgrensing eller fargeforandring over tid. De kan også være hurtigvoksende rosa eller røde klumper i huden. Melanom er ikke alltid så enkelt å identifisere ved første øyekast, da de ofte ligner på andre føflekker eller fødselsmerker. 

A-B-C-D-E-regelen er til god hjelp når man skal avdekke et eventuelt melanom:

-          Er føflekken Asymmetrisk?

-          Har den uklar eller uregelmessig avgrensning (B av engelsk ”Borders”)?

-          Har den endret farge (C av engelsk ”Colour”)?

-          Er den større enn 6 mm i diameter (D)?

-          Har størrelsen, formen eller utviklingen Endret seg (E) over tid?

Alle føflekkene på kroppen bør være noenlunde like i form og farge. Hvis det oppstår en flekk som er annerledes i form enn de andre, er det grunn til å være på vakt.
Symptomer som kløe eller blødning er kjente tegn på maligne melanom. Hvis det dukker opp nye flekker i normal hud hos en person som er over 40 år, kan det være fare på ferde, og da er det verdt å få det sjekket hos en hudlege.

Lokalisering
Melanom kan oppstå hvor som helst på kroppen, men er vanligst på brystet og beina. De kan utvikle seg på hudområder som er helt normal, men i ca. 30 % av tilfellene oppstår de på allerede eksisterende føflekker.

Utvikling
Melanom kan vokse raskt og spre seg raskt til indre organer. Derfor er det viktig med umiddelbar behandling, oftest i form av kirurgisk fjerning.