a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Kako i gdje gledati

 

Potrebno je svega nekoliko minuta jednom mjesečno da bi se pregledala koža i otkrile sumnjive promjene. Pregled je veoma lak za izvođenje, a može Vam spasiti život.

Na donjem dijelu strane ćete naći vodič za pregled kože korak po korak, a možete preuzeti i verziju vodiča za štampanje. Takođe, napravili smo i zabavan video - "Tango pregleda kože" (The Skin Check Tango) koji će Vas naučiti kako da pregledate kožu drugih osoba.

Biće Vam potreban dobro osvijetljen prostor ispred velikog (zidnog) ogledala, ručno ogledalo, stolica, fen za kosu, ili češalj, mapa tijela i olovka ili, još bolje, digitalna kamera, da zabilježite sve što ste vidjeli.

Zapamtite i da je neke simptome raka kože lakše osjetiti nego što se mogu uočiti. Ne oslanjajte se samo na oči – pređite rukama preko svakog dijela kože koji pregledate.

Pregledajte lice, posebno nos, usne, usta i uši - sprijeda i sa zadnje strane. Koristite oba ogledala da biste imali jasniji pogled.

Pregledajte kosmati dio glave koristeći fen i ogledalo da biste svaki segment učinili dostupnim pregledu.

Ukoliko imate malo kose, pregledajte kožu poglavine vrlo detaljno.

Pregledajte prednju i zadnju stranu ruku, polazeći od pazuha preko laktova do šaka i prostora između prstiju.

Potom se usredsredite na vrat, grudni koš i gornje djelove tijela.

Žene, detaljno pregledajte kožu između i ispod dojki.

Okrenite se leđima velikom ogledalu i uz pomoć ručnog ogledala pregledajte zadnju stranu vrata, ramena i leđa.

Pregledajte i gluteuse i zadnje strane nogu, sve do peta.

Okrenite se ponovo licem prema ogledalu i detaljno pregledajte genitalije. Pregledajte prednje strane nogu, kao i stopala.

Završite pregled gledajući kožu tabana i između prstiju stopala.