a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

ЕУРОМЕЛАНОМА 2018

ЕУРОМЕЛАНОМА 2018 - Европска кампања за спречување на рак на кожа

РАКОТ НА КОЖАТА Е ПРОБЛЕМ ВО ЕВРОПА

Дали знаете дека ракот на кожата е најчестата форма на рак?

Бројот на случаи на рак на кожа расте многу побрзо во споредба со другите форми на рак. Секоја година се регистрираат повеќе од 3,5 милиони нови случаи на рак на кожа во Европа.

 

Карциномите на кожа се приоритетен глобален јавно-здравствен проблем. Инциденцата е се поголема во последните децении и во развиените и во неразвиените земји. Карциномите на кожа се со алармантен пораст во светот. Според Светската здравствена организација, 2-3 милиони луѓе годишно  заболува од немеланомските форми на карцином на кожа, од кои 130.000 од најмалигниот меѓу нив, меланом. Во зависност од географската област, бројот на нови случаи во светот расте меѓу 3 и 7 проценти годишно.

 

Ракот на кожата не смее да претставува растечки проблем и може да се лекува, ако се открие во раната фаза на развој

Најважно е да не го одложувате третманот, со една единствена цел - најдобар можен исход без компликации или смрт.

Златни правила се:

 • Не ја игнорирајте промената во надеж дека ќе се повлече
 • Немојте да чекате како ќе се развива промената или сами да ја лечите.
 • Не претпоставувајте дека промената не е сериозна
 • Немојте да мислите дека во моментот имате поважни работи во животот
 • Најважно од се е да не се плашите да го посетите Вашиот дерматолог

 

Ако имате промена на кожата која Ве загрижува, консултирајте го Вашиот дерматолог што побрзо!

Карциномите на кожа може да се превенираат. Превенцијата на кожните карциноми се состои од избегнување на факторите на ризик и редовни самопрегледи на кожата.

 

Бесплатни прегледи

29-31мај 2018

 

 

Tрадиционално и оваа година во нашата земја дерматолозите организираат здравствено-превентивна кампања за подигнување на јавната свест во борбата против ракот на кожата под мотото:

РАКОТ НА КОЖАТА Е ПРОБЛЕМ ВО МАКЕДОНИЈА

                                                                                                                                

За ЕУРОМЕЛАНОМА 2018...

Кампањата Еуромеланома 2018 е насочена кон информирање на населението дека ракот на кожата може да се превенира ако се открие рано.

Основните цели на кампањата се:

 • превенција и рано откривање на меланом и други типови на рак на кожа
 • информирање за факторите на ризик за настанување на ракот на кожата
 • освестување на населението за опасностите од прекумерното изложување на сонце и солариуми
 • запознавање со правилните начини за заштита на кожата од штетното дејство на ултравиолетовото зрачење од природни и вештачки извори

 

Главната активност на кампањата ЕУРОМЕЛАНОМА 2018 се бесплатните прегледи на сомнителните дамки на кожата во дерматолошките институции низ Р.Македонија во периодот од  29-31 мај 2018

 Комплетна листа на државни и приватни дерматолошки институции во Р.Македонија во здравствено-превентивната кампања ЕУРОМЕЛАНОМА Македонија 2018

 

 

Learn

Who is at risk

Skin cancer can affect anybody at any age. It is most common in people over 50, or people who have had prolonged exposure to the sun.

Check your risk level

Check

How and where to look

We will need: a bright light, a full-length mirror, a hand mirror, 2 chairs, a blow dryer, body maps and a pencil or, ideally, a digital camera.

 • Examine your face, especially the nose, lips, mouth, and ears – front and back. Use mirrors to get a clear view.
 • Inspect your scalp, using a blow dryer and mirror to expose each section to view.
 • Check your hands: palms and backs, between the fingers and under the fingernails. Examine both front and back of your forearms.
 • Standing in front of the full-length mirror, begin at the elbows and scan all sides of your upper arms.
 • Look to the neck and chest. Women should lift the breasts to see beneath.
 • With your back to a full-length mirror, use the hand mirror to inspect the back of your neck, shoulders, upper back, and any part of the back of your
 • Still using mirrors don't forget your lower back, buttocks, and backs of both legs.
 • Sit down; prop each leg in turn on the other chair. Use the hand mirror to examine the genitals.

Show all tips

Prevent

Your skin type

Skin type describes how your skin reacts to the sun upon first exposure: Does it burn or does it tan?

The skin type is indentified by various characteristics, such as hair colour or fairness of complexion.

Discover all skin types

Last campaigns