a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Καμπάνια 2015

 Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ.

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΙΑΣΗ.

Ο καρκίνος του δέρματος αφορά όλους τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είναι πιο συχνός σε άτομα άνω των 50 ετών ή σε άτομα με ιστορικό υπερέκθεσης στον ήλιο, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άτομα χαμηλού κινδύνου.

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος:

 • Ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι (Ι,ΙΙ) ή άτομα επιρρεπή σε ηλιακό έγκαυμα
 • Ιστορικό ηλιακού εγκαύματος στην παιδική ηλικία ή και ως ενήλικας
 • Υπερέκθεση στον ήλιο (λόγω εργασίας ή στον ελεύθερο χρόνο)
 • Χρήση συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (solarium)
 • Άτομα με συνολικό αριθμό σπίλων > 50  σε όλο το σώμα
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
 • Ηλικία > 50 ετών
 • Ανοσοκαταστολή - μεταμόσχευση οργάνου

Ακόμη και αν δεν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου κατά την παρούσα φάση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αιτίες και τα κλινικά σημεία και συμπτώματα. Η γνώση προστατεύει και βοηθάει να αναγνωρίσουμε τις ύποπτες βλάβες σε μας και τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Εξέτασε το δέρμα σου μία φορά το μήνα για πιθανά ύποπτα κλινικά σημεία ή τυχόν αλλλαγές.

Θα πρέπει να εξετάζουμε όλο το σώμα, πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια, με ιδιαίτερη έμφαση στα ηλιοεκτεθειμένα σημεία.Σταθείτε μπροστά σε έναν ολόσωμο καθρέφτη με τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός για τα δύσκολα σημεία.

 1.Εξετάστε το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου της μύτης, των χειλιών, του στόματος και των αυτιών (πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια).

 2.Εξετάστε το τριχωτό της κεφαλής, χωρίζοντάς το με μια χτένα ή ένα σεσουάρ μαλλιών σε χωρίστρες. Βεβαιωθείτε ότι το εξετάσατε προσεκτικά.

 3. Εξετάστε την πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια των χεριών σας,καθώς και τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

 4.Εξετάστε την περιοχή του λαιμού και του στήθους και κυρίως την περιοχή ανάμεσα και κάτω από το στήθος (για τις γυναίκες).

 5.Εξετάστε ξεκινώντας από τους αγκώνες όλο το χέρι μέχρι τον ώμο και τις μασχάλες.

 6.Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός εξετάστε την πλάτη ξεκινώντας από τον αυχένα, την ράχη και κατεβαίνοντας προς τη μέση.

 7.Εξετάστε τους γλουτούς και την οπίσθια επιφάνεια των ποδιών.Τέλος, εξετάστε τα πέλματα καθώς και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

1. Ακτινική Υπερκεράτωση

Είναι μια πολύ συχνή βλάβη του δέρματος. Θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες, διότι το 10% - 15% των περιπτώσεων εξελίσσονται σε βάθος χρόνου σε ακανθοκυτταρικό καρκίνο, για αυτό το λόγο πρέπει να αντιμετωπίζονται. Παρουσιάζονται, συνήθως, σε ηλικιωμένα άτομα. Συνήθως εμφανίζονται σαν μικρές, τραχείς, ερυθρές ή καφεοειδείς κηλίδες του δέρματος με λεπιδώδη επιφάνεια και εντοπίζονται σε ηλιοεκτεθειμένα σημεία του σώματος, όπως το πρόσωπο, το λαιμό, τα αυτιά, τη ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών και το τριχωτό κεφαλής.

          

.

2. Βασικοκυτταρικός καρκίνος

Είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δερματος και ο λιγότερο επικίνδυνος. Μπορεί να εμφανιστεί σαν ένας επηρμένος όγκος στο χρώμα του δέρματος με στίλβουσα επιφάνεια και μαργαριταροειδή όχθο, σαν μία πληγή που δεν επουλώνεται ή σαν ελαφρώς εφελκιδώδης βλατίδα που αναπτύσσεται αργά, εμφανίζοντας ένα μικρό έλκος στο κέντρο - αν αφαιθεί - διεισδύοντας σε βαθύτερους ιστούς.

          

.

3. Ακανθοκυτταρικός καρκίνος

Είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του δέρματος και συνήθως εντοπίζεται σε περιοχές περισσότερο ηλιοεκτεθειμένες, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χείλη και το τριχωτό της κεφαλής.

Εμφανίζεται συνήθως ως επηρμένος όγκος στο δέρμα με εφελκιδοποιημένη επιφάνεια, ο οποίος αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και μπορεί να εξελκωθεί. Μπορεί να επεκταθεί ραγδαίως, ιδιαίτερα όταν εντοπίζεται στα χείλη, τα αυτιά και τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών ή σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση με εκτομή του όγκου.

          

.

4. Μελάνωμα

Είναι ο λιγότερο συχνός καρκίνος του δέρματος, αλλά και ο πιο επικίνδυνος. Αφορά άτομα όλων των ηλικιών, εν αντιθέση με τους άλλους τύπους καρκίνου, οι οποίοι είναι πιο συχνοί σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Η κλινική εικόνα ποικίλλει αφού μπορεί να εμφανιστεί γενικά σα μια κηλίδα ή πλάκα ή ταχέως αναπτυσσόμενο οζίδιο με ποικίλα  χρώματα (ερυθρό, κυανό, μαύρο) και ασαφή όρια. Μεθίσταται σε εσωτερικά όργανα, για αυτό το λόγο απαιτείται άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση.

          

Όλοι οι σπίλοι σε ένα άτομο έχουν ένα παρόμοιο πρότυπο όσον αφορά το σχήμα και το χρώμα. Επομένως, κάθε νέα βλάβη που έχει ένα διαφορετικό πρότυπο εμφάνισης είναι ύποπτη All your moles should look fairly similar; the same shape and colours. If a new lesion appears that is different from the rest, it may be suspicious.

Αυτή είναι η γνωστή θεωρία του "ασχημόπαπου".

Ο κανόνας ABCDE είναι χρήσιμος για να αναγνωριστεί μία δυνητικά ύποπτη βλάβη:

A - Είναι η βλάβη AΣΥΜΜΕΤΡΗ?

Καλοήθης

Κακοήθης

.

B - Έχει ασαφή ΟΡΙΑ?

Καλοήθης

Κακοήθης

.

C - Έχει ΠΟΙΚΙΛΟΧΡΩΜΙΑ?

Καλοήθης

Κακοήθης

.

D - Έχει ΔΙΑΜΕΤΡΟ μεγαλύτερη από 6mm?

Καλοήθης

Κακοήθης

.

E - Υπάρχει EΞΕΛΙΞΗ στην ανάπτυξη της βλάβης? 

Πριν

Μετά

Οι δερματικές βλάβες εντοπίζονται στην επιφάνεια ή κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Συχνά σχετίζονται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε νεαρά άτομα. Συνήθως πρόκειται για ακίνδυνες βλάβες, όμως, ορισμένες φορές μπορεί να συνιστούν προειδοποιητικά σημεία, μιας πιο σοβαρής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ:

Θα πρέπει να δίνουμε προσοχή σε βλάβες, οι οποίες :

 • Παρουσιάζουν αλλαγή σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος
 • Διαφέρουν από τις υπόλοιπες βλάβες
 • Είναι ασύμμετρες ή έχουν ασαφή όρια
 • Έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 6mm
 • Παρουσιάζουν τραχιά ή λεπιδώδη επιφάνεια (συχνά είναι ψηλαφητή πριν καν γίνει ορατή 
 • Παρουσιάζουν ποικιλοχρωμία
 • Παρουσιάζουν κνησμό (φαγούρα) 
 • Αιμορραγούν ή ορορροούν
 • Έχουν μαργαριταροειδή όψη
 • Μοιάζουν με πληγή που δεν επουλώνεται

Εάν δείτε 2 ή περισσότερα από αυτά τα ύποπτα σημεία, μην καθυστερήσετε.Επισκεφθείτε το δερματολόγο σας άμεσα.

          

          

          

Εάν έχετε παρατηρήσει μία ύποπτη βλάβη, τότε είναι ζωτικής σημασίας να επισκεφθείτε άμεσα το δερματολόγο σας. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αντιμετωπιστεί και η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει πολύ τις πιθανότητες ίασης.

Για να πετύχουμε τα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είναι ζωτικής σημασίας η αναζήτηση θεραπείας.Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι δεν ήθελαν να ενοχλήσουν τον γιατρό τους ή ότι ήταν πολύ απασχολημένοι ή ότι ήλπιζαν να εξαφανιστεί από μόνο του. Μην αφήσεις τίποτα να σε σταματήσει από το να πάρεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι γρήγορα.

Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα αφήνετε τις ύποπτες βλάβες χωρίς να πάτε στο γιατρό, τόσο περισσότερα προβληματα προκαλούν. Γι΄αυτό το λόγο, οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι δερματολόγοι σας παροτρύνουν να κινητοποιηθείτε όσο πιο σύντομα γίνεται από τη στιγμή που θα παρατηρήσετε κάτι ύποπτο.

Είναι πάντα καλύτερο να είσαι ασφαλής και σίγουρος παρά λυπημένος.

ΘΥΜΗΣΟΥ

Πρέπει να δράσεις γρήγορα όταν δεις ύποπτα σημεία για καρκίνο του δέρματος.Μην καθυστερείς. Επισκέψου το δερματολόγο σου όσο πιο σύντομα μπορείς.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος και τους διαφορετικούς τύπους του, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα μας www.euromelanoma.org