a
Denne hjemmeside anvender “cookies” for at forbedre din brugeroplevelse. Ved at fortsætte på hjemmesiden, antages det, at du samtykker til vores anvendelse af ”cookies”. Ja tak, jeg har forstået Fravælg Google
Klik for yderligere information
x

Kampagne 2015

HUDKRÆFT KAN SES.

FANGES DET TIDLIGT KAN DET BEHANDLES.

Alle kan udvikle hudkræft, uanset alder. Men det forekommer oftest hos personer over 50 år og hos personer, der har opholdt sig meget i solen.

Der er større risiko for at udvikle hudkræft, hvis du: 

 • har lys hudtype og let bliver skoldet
 • har været skoldet i barndommen eller senere i livet
 • har være udsat for sol fx i forbindelse med ferie
 • har opholdt dig meget i solen (enten på arbejde eller fritid)
 • har brugt solarium
 • har mere end 50 modermærker på kroppen
 • har andre familiemedlemmer som har, eller har haft, hudkræft
 • er over 50 år
 • har gennemgået en organtransplantation

Selv hvis du ikke er i højrisikozonen for at udvikle hudkræft, kan du stadigvæk risikere at udvikle hudkræft. Kender du tegnene kan du også bedre hjælpe dine nærmeste Spørg din læge eller hudlæge, hvis du er i tvivl.

Undersøg din hud en gang om måneden for mistænkeligt udseende forandringer.

YUndersøg hele din krop, både for og bag, med særligt fokus på de soleksponerede områder. Stå foran et stort spejl med et håndspejl til de områder det er svært at se direkte

 Kig nøje på ansigtet, især næse, læber, mund, og ører (for/bag). Brug to spejle, hvis nødvendigt.

 Kig nøje på hårbunden, eller brug en kam eller hårtørrer til at se bedre. Hvis du ikke har meget hår, er det vigtigt at undersøge hele hårbunden grundigt.

 Kig på dine hænder, både håndflade og håndryg. Fortsæt derefter fra armhulen og gå ned over albue, underarm og hænder (også mellem fingrene).

 Gå så over til hals, bryst og overkrop. For kvinder er det vigtigt at også se mellem og under brysterne.

 Vend ryggen mod det store spejl og brug håndspejlet for at undersøge din ryg. Start oppe i nakken og over skuldrene og gå gradvis ned til den nederste del af ryggen.

 Kontrollér balderne, bagsiden af lår og ben og fortsæt ned til hælene.

 Vend dig mod det store spejl og tjek kønsdelene grundigt. Kig på forsiden af ben og fødder. Afslut med fodsålerne og mellem tæerne.

1. Aktiniske keratose

De forekommer oftest hos midaldrende og ældre mennesker, og på de dele af kroppen, der er mest udsat for solen, såsom ansigt, hals, ører, hænder og hovedbund. De viser sig som rødlige eller brune skællende og ru hudpletter.Aktiniske keratoser er forstadier til hudkræft. I 10-15% af tilfældene kan de udvikle sig til pladecelle­kræft, og bør derfor behandles.

          

2. Basalcellekræft

Dette er den mest almindelige form for hudkræft, men også den mindst alvorlige. Den viser sig normalt som en forhøjet knude i huden med blank overflade. Den ligner et sår med en skorpe på, der ikke vil hele, og vokser langsomt. Hvis denne ikke behandles, kan den udvikle sig til større sår, som går dybere ned i huden.

          

3. Pladecellekræft

Dette er den næsthyppigste form for hudkræft, og forekommer også i områder på huden, der udsættes for meget sol, såsom ansigt og hovedbund.

Den fremstår som forhøjet og ru hud, der hurtigt kan blive til et sår som væsker sig. Den kan hurtig sprede sig, især på læber, ører, fingre eller tæer, eller hos personer med svækket immunforsvar. Det er vigtigt at få fjernet disse læsioner hos lægen.

          

4. Modermærkekræft

Dette er den mest sjældne form for hudkræft, men også den mest alvorlige. Den kan ramme folk i alle aldre, i modsætning til andre former for hudkræft, som er mest almindelige hos ældre mennesker. Et modermærkekræft kan se ud på forskellige måder. Det kan være en mørk pigmenteret plet med uregelmæssige grænser eller som efterhånden ændrer farve. Men det kan også være en hastigt voksende lyserød eller rød knude i huden. Modermærkekræft kan sprede sig til de indre organer, så her er umiddelbar behandling nødvendig.

          

Alle dine modermærker skal helst se ret ens ud; samme form og samme farve. Fremkomst af en farvet plet er mistænkelig hvis der er anderledes end de øvrige. Dette kaldes ”Den grimme ælling” tegnet.

Husk ABCDE tegnene på modermærkekræft: Tidlig opdagelse er den vigtigeste faktor for en vellykket behandling.

A - Asymmetri. Er pletten asymmetrisk?

 Godartet

 Ondartet

B - Borders. Har den ujævne kanter?

 Godartet

 Ondartet

C - Colour. Har den flere farver?

 Godartet

 Ondartet

D - Diameter. Er diameteren over 6mm?

 Godartet

 Ondartet

E - Evolution. Udvikler pletten sig?

 Før

 Efter

Alle har pletter på huden. Det er en helt normal del af at vokse op og blive ældre.

Der er dog nogle gange hvor de kan være en advarsel om noget mere alvorligt.

Hvad skal du kigge efter:

Se efter om der er pletter som:

 • Ændre størrelse, farve og/eller form
 • Se anderledes ud end dine andre pletter
 • Er asymmetriske
 • Føles ru eller skæller, nogle gange kan du mærke forandringerne før du kan se dem
 • Har mange farver
 • Klør
 • Bløder eller væsker
 • Har en skinnende overflade
 • Ligner et sår, som ikke vil hele

Se efter tegn på hudkræft. Spørg din læge hvis du ser to eller flere tegn.

          

          

          

Hvis du hare n mistænkeligt udseende plet, så gå til din læge med det samme. Hudkræft kan behandles, hvis det opdages i tide.

For at få det bedst mulige udfald, er det vigtigt at du ikke udsætter dit lægebesøg.

Nogle patienter fortæller at de ikke ville forstyrre deres læge, af de havde for travlt eller at det ville gå væk igen af sig selv. Du skal ikke lade noget som helst stoppe dig i at af den hjælp du behøver hurtigt.

Jo længere tid en mistænkelig læsion er ubehandlet, desto mere skal de forvolde. Det er derfor Europas hudlæger beder dig om at handle så snart du ser et tegn på hudkræft. Det er bedst at være på den sikre side.

HUSK

Du skal reagere hurtigt på tegn på hudkræft. Udsæt ikke dit lægebesøg; gå til lægen så snart du ser noget usædvanligt.