a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

ZAŠTITE SVOJU KOŽU

Izlaganje suncu (insolacija)

Naglo, intenzivno i direktnoi izlaganje suncu trebalo bi svakako izbjegavati. Preporučuje se izbjegavanje direktnog izlaganja suncu, posebno između 11:00 i 16:00 sati.

Zaštitno sredstvo

Koristite prozvode za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim sredstvom i širokim spektrom zaštite od UVB i UVA zraka.

Trebalo bi ga nanositi pola sata prije izlaska na sunce i nanošenje proizvoda ponavljati svaka dva sata.

Sjena

Potrebno je naglasiti da će, sklanjanje pod suncobran na otvorenom prostoru poput plaže ukoliko se ne primjene dodatne mjere zaštite od sunca, svejedno dovesti do opektona od reflektirajućih UV zraka. Isto tako, sunčeve zrake u velikom omjeru prodiru kroz oblake, te postoji mogućnost opekotina i tokom proljetno-ljetne naoblake.

Odjeća

Odjeća daje najbolju zaštitu od intenzivnog sunca. Majice kratkih rukava bolje su od onih bez rukava, a materijali bi po mogućnosti trebali biti od gustog tkanja. Preporučuje se nošenje šešira širokog oboda i polaroidnih sunčanih naočala (pošto su UV zrake stetne i za oči).

Danas je na tržištu dostupna i odjeća za djecu (uključujući i kupaće kostime) s ugrađenom zaštitom od sunca (do faktora 50).

Tip kože

Opće pravilo je da se koža mora postepeno privikavati na sunčeve zrake. Koža koja je postepeno i u kontinuitetu tamnila može podnijeti i do 10 puta više UV zraka od nepreplanule kože. Svi bi trebali biti svjesni i vremena specifične samozaštite koje se odnosi na tip kože određene osobe, odnosno vremena koje smije provesti nezaštićen/a na suncu.