a
Този сайт използва бисквитки за да подобри качеството на предлаганата услуга. Ако продължите да сърфирате, приемаме че сте съгласни с използването на бисквитки Да, разбирам Отказване от Google
Натиснете тук за повече подробности
x

Защитете кожата си

Не можете да повлияете на генетично определените рискови фактори за меланом, като например наличието на светла кожа, много бенки или фамилна анамнеза за меланом. Въпреки това, рискът от развитие на меланом може да бъде значително намален, като се следват тези основни правила.

Излагане на слънце

Внезапното, интензивно и пряко излагане на слънце определено трябва да се избягва. Основната цел е да се предотвратят слънчевите изгаряния, т.е. зачервяване на кожата след излагане на слънце. Най-вредните слънчеви изгаряния са тези, които причиняват мехури или болка в продължение на поне 48 часа. Затова е разумно да се избягва продължителното пряко излагане на слънчева светлина, особено между 11ч и 15ч.

Слънцезащита

Слънцезащитният крем трябва да има най-високия фактор за защита от слънцето и да осигурява еднаква защита от UVA и UVB лъчи (само по-високите фактори защитават и от UVA). Слънцезащитният крем започва да действа около половин час след нанасянето му и действието му продължава само два до три часа. Затова нанесете слънцезащитни продукти половин час преди да излезете на слънце и ги нанасяйте отново на всеки два часа.

Сянка / Температура 

Да бъдете на сянка, когато навън може да получите слънчево изгаряне от отразените UV лъчи, освен ако не използвате допълнителни мерки за защита от слънцето. Освен това, слънчевите лъчи проникват през облаците, така че кожата ви все още може да изгори от слънцето дори и в облачно време. Не забравяйте, че UV лъчите не правят кожата ви гореща, така че бризът може да ви даде фалшиво усещане за безопасно излагане на слънце.

Облекло 

Облеклото осигурява най-добрата защита от интензивна слънчева светлина. Тениските са по-добри от дрехите без ръкави. По-тъмните дрехи осигуряват по-добра защита от облеклото в по-светли цветове. За предпочитане е материалът да бъде плътно тъкан и със сертифицирана UV защита. Добре е да носите шапка с широка козирка и слънчеви очила Polaroid (тъй като UV лъчите също са вредни за очите). Днес се предлага облекло за деца, включително бански костюми, с вградена защита от слънцето (до фактор SPF 50).

Козметика и лекарства

Някои лекарства повишават чувствителността към светлина. Това е нещо, което трябва да се обсъди с лекар или фармацевт, преди да се изложите на слънце. Дезодорантите, козметиката и парфюмите могат да причинят неприятна реакция на слънцето или трайна пигментация. Поради това прилагането на такива продукти трябва да се избягва преди слънчеви бани.