a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Меланом

Това е най-редкият вид рак на кожата, но и най-опасният.

Външен вид

Меланомът най-често представлява петно с тъмна пигментация, което развива неравномерни граници или различни цветове с времето. В много редки случаи може да се прояви като бързо разрастваща се розова или червена подутина. Диагнозата на кожния меланом понякога се поставя на пръв поглед, но често изисква допълнително изследване.

АВСDЕ правилото е полезно за откриване на потенциален меланом по тялото:

-          Бенката асиметрична ли е?

-          С неравни граници ли е?

-          Съдържа ли различни цветове?

-          По-голяма ли е от 6 mm в диаметър?

-          Нараства ли с времето?

Всички бенки на даден човек трябва да изглеждат горе-долу еднакви - да са със същите форма и цвят. Ако нова лезия се появи, която е различна от останалите, тя става подозрителна. Този похват се нарича признак на  „грозното патенце“.

Симптоми като сърбеж или кървене на лезията са критерии за злокачествен меланом. Появата на каквито и да е нови лезии върху незасегната до този момент кожа при хора над 40-годишна възраст, също е подозрително и трябва да се потърси незабавно съвет от дерматолог.

Местоположение

Меланомите могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често могат да се открият по гърдите и гърба при мъжете и подбедриците на жените. Могат да се появят на непроменена кожа, но при около 30% от случаите се появяват върху налична отпреди бенка.

Еволюция

Меланомът може да се разрасне извънредно бързо и да се разпространи към вътрешните органи. Поради това, незабавното лечение, под формата на хирургично отстраняване, е необходимо. След него може да се наложи да се приложат и други медикаменти, в зависимост от стадия на болестта.

Прогнозата в напредналите стадии е изключително сериозна.