a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Базоцелуларен карцином

Това е най-често срещаната форма рак на кожата.

Външен вид

Съществуват различни видове базоцелуларен карцином.

Нодуларният базоцелуларен карцином представлява надигнато кожно образувание с лъскава повърхност, като често се развива малка раничка в центъра му.

Повърхностният базоцелуларен карцином представлява кафяво или червено на цвят петно по кожата. Често могат да бъдат сбъркани с актинична кератоза, екзема или псориазис. За разлика от тези заболявания обаче, базоцелуларният карцином не се повлиява от овлажняващи кремове или локални кортикостероиди. Най-често пациентите забелязват, че имат рана, която не заздравява.

Местоположение

Базоцелуларният карцином най-често се появява върху участъци на кожата, които са често изложени на слънце. Нодуларните базоцелуларни карциноми най-често се появяват по главата и врата, докато другите видове често се намират и по торса, ръцете и краката.

Еволюция

Базоцелуларните карциноми обикновено се развиват, без да причиняват дискомфорт. Те са най-малко опасната форма рак на кожата, но ако не се лекуват, могат да се разраснат и да увредят близките тъкани. Лечението е препоръчително да бъде предприето възможно най-скоро, като най-често се състои от операция или други локално деструктивни терапии.