a
Този сайт използва бисквитки за да подобри качеството на предлаганата услуга. Ако продължите да сърфирате, приемаме че сте съгласни с използването на бисквитки Да, разбирам Отказване от Google
Натиснете тук за повече подробности
x

Кампания 2015

Ракът на кожата може да бъде видян.

Открийте го скоро, за да може да бъде излекуван.

Ракът на кожата е най-често срещан при хора над 50-годишна възраст или хора с продължително или интензивно излагане на слънце.

Имате изключително висок шанс да развиете рак на кожата, ако:

› Имате светла кожа или сте склонни към изгаряне
› Сте изгаряли по време на деството си
› Прекарвате много време на слънце (за работа или за забавление)
› Периодично се излагате на слънце (например през ваканциите)
› Използвате солариуми
› Имате повече от 50 бенки по тялото си
› Имате фамилна анамнеза с рак на кожата
› Сте над 50-годишна възраст
› Имали сте трансплантация на орган

ДОБРЕ Е ДА СТЕ НАЯСНО СЪС ЗНАЦИТЕ, ДОРИ И ДА НЯМАТЕ ВИСОК РИСК, ТЪЙ КАТО РАКЪТ НА КОЖАТА МОЖЕ ДА ЗАСЕГНЕ ВСЕКИ. ДА БЪДЕТЕ НАЩРЕК ОЗНАЧАВА ДА МОЖЕТЕ ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ЗНАЦИТЕ ПРИ ЛЮБИМ ЧОВЕК И ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ЗАБАВЯВАНЕТО НА ЛЕЧЕНИЕТО. 

Проверявайте кожата си веднъж месечно за всякакви промени или за подозрителни петна.

Проверката трябва да покрива цялото ви тяло, отпред и отзад, с особен акцент върху областите, изложени на слънце. Застанете пред огледалото в цял ръст, заедно с ръчно огледало за трудно достъпните места.

 1. Огледайте лицето си, включително носа, устните, устата и върху и зад ушите ви.

 2. Проверете скалпа си, като използвате гребен, за да разделите косата си на кичури. Ако нямате много коса, не забравяйте да проверите целия си скалп много внимателно.

 3. Проверете предната и задната част на ръцете и между пръстите.

 4. След това се съсредоточете върху шията, гърдите и горната част на тялото. Жени, не забравяйте да проверите между и под гърдите.

 5. Повдигнете лакътя си, за да проверите горната част на ръката и мишниците.

 6. Използвайте ръчното си огледало, за да проверите задната част на врата и гърба, отгоре и отдолу.

 7. Проверете седалището и задната част на краката. Завършете с проверка на ходилата и между пръстите на краката.

1. Актинична кератоза

Среща се най-често при хора на средна възраст или възрастни, в областта на най-често излаганите на слънце места, като лицето, врата, ушите, гърба на ръцете и скалпа. Започва като червено-кафяви залющени и грапави петна по кожата. В 10-15% от случаите актиничните кератози може да прераснат в спиноцелуларен карцином, ако не се лекуват. 

          

2. Базоцелуларен карцином

Това е най-разпространената форма рак на кожата, но и най-малко опасната. Обикновено започва като повдигната подутина с телесен цвят с лъскав, перловиден ръб, като рана, която не зараства, или като подутина, която бавно нараства с времето. Ако не се лекува, може да развие в язва и да навлезе в по-дълбоките тъкани. 

          

.

3. Спиноцелуларен карцином

Това е втората най-разпространена форма рак на кожата, която се появява в онези зони, които са били най-много изложени на слънце, като лицето и скалпа.

Започва като подутина с грапава повърхност, която може да се разрасне бързо и да образува язви, от които изтича течност. Може да се разпространява бързо, особено ако е разположен на устните, ушите, пръстите на ръцете или краката или при пациенти със слаб имунитет. Хирургичната намеса за отстраняване на спиноцелуларен карцином е от жизненоважно значение. 

          

.

4. Меланом

Това е най-редкият вид рак на кожата, но и най-опасният. Той може да порази хора на всяка възрастм за разлика от други видове рак, които са по-чести при по-възрастни хора.

Започва като петно, което получава тъмна пигментация, развива неравномерни граници или различни цветове с времето, или като бързо разрастваща се розова или червена подутина. Може да се разпространи и да засегне вътрешните органи, затова е нужно незабавно лечение.

          

Бенките на човек често изглеждат по един и същи начин: същата форма и същите цветове. Появата на лезия може да се счита за подозрителна, ако е различна от останалите.

Това се нарича признак „грозното патенце“.

Полезно е да запомните ABCDE правилото за меланом, за да помогнете ранното му откриване:

- Бенката асиметрична ли е?

 Доброкачествен

 Злокачествен

- С неравни граници ли е?

 Доброкачествен

 Злокачествен

- Съдържа ли различни цветове?

 Доброкачествен

 Злокачествен

- По-голяма ли е от 6мм в диаметър?

 Доброкачествен

 Злокачествен

- Нараства ли с времето? 

 Преди

 След

Кожните петна са често срещани, могат да се появят на всеки етап от живота и често са безвредни, но понякога са предупредителни знаци за по-сериозни проблеми.

КАКВО ДА ГЕЛДАТЕ:

Проверете кожата си за петна, които:

› Променят цвета, размера и/или формата си
› Изглеждат различно от останалите
› Са асиметрични или имат неравни граници
› Са груби или грапави на пипане (понякога може да напипате лезията преди тя да стане видима)
› Са разноцветни
› Причиняват сърбеж
› Кървят или изтича секрет от тях
› Изглеждат лъскави
› Изглеждат като рана, но не зарастват

Ако видите два или повече от тези предупредителни знаци, не отлагайте. Незабавно посетете Вашия лекар.

          

          

          

-          Са разноцветни

Ако имате петно, което изглежда подозрително, отидете при специалист дерматолог. Ракът на кожата се лекува, ако е открит рано.

За да постигнете възможно най-добрия резултат, от жизненоважно значение е да не отлагате лечението. Някои пациенти съобщават, че не искат да притесняват лекаря си, че са прекалено заети или се надяват, че ще изчезне от само себе си. Не позволявайте на нищо да ви попречи да получите помощта, от която се нуждаете бързо.

Колкото по-дълго подозрителните лезии не бъдат взети под внимание, толкова повече щети причиняват. Ето защо водещите дерматолози в Европа ви приканват да предприемете действия веднага щом забележите някой от признаците на рак на кожата.

Винаги е по-добре да си в безопасност, отколкото да съжаляваш.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ

Трябва да действате бързо, ако видите признаци за рак на кожата. Не отлагайте - посетете Вашия лекар веднага щом видите нещо необичайно.

За повече информация относно рака на кожата, различните видове лезии и какво означават те, посетете сайта www.euromelanoma.org