a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Научете

Кой е изложен на риск

Ракът на кожата може да засегне всеки във всеки един момент от жовота му. Най-често срещан е при хора над 50 години или такива, които са имали продължително излагане на слънце.

Проверете Вашето ниво на риск

Проверете

Как да се проверите сами

Ще имате нужда от: силна светлина, огледало в цял ръст, ръчно огледало, 2 стола, сешоар, схеми на тялото Ви и молив или най-добре, дигитална камера.

  • Огледайте лицето си и по-специално носа, устните, устата и ушите отпред и отзад. Използвайте огледалата, за да получите ясна представа.
  • Проверете скалпа си, като използвате гребен или сешоар, за да разделите косата си. Ако нямате много коса, прегледайте целия си скалп много внимателно.
  • Проверете ръцете си отпред и отзад, като започнете от мишниците и продължите към лактите и дланите. Проверете също и между пръстите.
  • Застанете пред огледалото в цял ръст, огледайте лактите и горната част на ръцете от всички страни. Дамите не трябва да пропускат да проверят между и под гърдите.
  • Огледайте врата и гръдния кош. Дамите трябва да повдигнат гърдите си, за да проверят под тях.
  • Застанете с гръб към огледалото в цял ръст и използвайте ръчното огледало, за да огледате гърба, като започнете от задната част на врата, раменете и продължите към долната част на гърба.
  • Използвайки огледалата, не забравяйте долната част на гърба, седалището и задната част на двата крака.
  • Седнете; подпрете всеки крак на един стол. Използвайте ръчното огледало, за да огледате интимните зони.

Покажи всички съвети

Предотвратете

Предотвратете рака на кожата

Типът кожа описва как Вашата кожа реагира на слънцето при първо излагане: изгаря ли или почернява?

Типът кожа се определя по различни признаци като цвят на косата и наситеност на тена.

Открийте всички типове кожа

Начало

Скъпи посетители,

Добре дошли в уебсайта на Евромеланома Европа!
Евромеланома е пан-европейска кампания за профилактика и превенция на рака на кожата. Целта е да се осигури информация за всеки във връзка с профилактиката, ранната диагностика и лечението на рака на кожата.
 
Кампанията е стартирана в Белгия през 1999 и понастоящем е разпространена в 29 европейски страни от Швеция до Кипър, от Малта и Ирландия до Русия.
Тази инициатива се води от група европейски дерматолози, които работят безплатно, за да може тази кауза да съществува. Заедно с ежегодните кампании ние се стремим да осигурим и достъп до информация относно рака на кожата.
Вие сте добре дошли в нашия уебсайт и да се информирате какво представлява рака на кожата и как може да помогнете на себе си и вашите деца, за да намалите риска от развитието му. Допълнително ще откриете информация за слънцето и ултравиолетовата радиация, както и най-разпространените митове за получаване на тен!
Ние се надяваме, че нашите усилия ще бъдат оценени чрез подобряването на знанията за рака на кожата и по-добра превенция на това заболяване. 

Prof. Veronique del Marmol, MD, PhD - Euromelanoma Europe Chair

 

Уважаеми Дами и Господа,

След 13 изключително успешно проведени национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейска организация по дерматоонкология и с подкрепата на Eau Thermale Avene, организира кампанията Евромеланома 2019.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.
Мотото на кампанията тази година е „Да преодолеем отричането на проблема рак на кожата“. Световните данни показват, че 88% от хората разбират, че излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата, но само 18% от тях се предпазват от слънцето. Освен това, половината от пациентите отлагат търсенето на лечение от три до шест месеца след като видят признаци за рак на кожата.
В световен мащаб, 132,000 кожни меланоми и около 3 милиона случаи на други злокачествени заболявания на кожата са диагностицирани всяка година. Около 30 000 смъртни случаи от меланом биха могли да бъдат предотвратени, ако пациентът е потърсил лечение навреме.

Резултатите от проведените до момента 13 национални кампании за превенция на рака на кожата с над 25 000 прегледани пациенти в България показват, че здравната култура на българските граждани по отношение на този проблем се повишава и готовността им за провеждане на профилактични прегледи нараства.

Въпреки обнадеждаващите данни, в ежедневната практика все още се откриват тежки, напреднали и трудни за лечение форми на кожен рак. Този факт налага нуждата от продължаване на кампанията за активно информиране на гражданите относно важността от навременното и правилно лечение на рака на кожата.

Евромеланома е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество, която ще се проведе на 15 май 2019 за 14-и пореден път. Тази година се очаква да се включат 250 български дерматолози, които предлагат безплатни консултативни прегледи за рак на кожата.

Обръщение от Българското дерматологично дружество

Last campaigns