a
Този сайт използва бисквитки за да подобри качеството на предлаганата услуга. Ако продължите да сърфирате, приемаме че сте съгласни с използването на бисквитки Да, разбирам Отказване от Google
Натиснете тук за повече подробности
x

Научете

Кой е изложен на риск

Ракът на кожата може да засегне всеки във всеки един момент от жовота му. Най-често срещан е при хора над 50 години или такива, които са имали продължително излагане на слънце.

Проверете Вашето ниво на риск

Проверете

Как да се проверите сами

Ще имате нужда от: силна светлина, огледало в цял ръст, ръчно огледало, 2 стола, сешоар, схеми на тялото Ви и молив или най-добре, дигитална камера.

  • Огледайте лицето си и по-специално носа, устните, устата и ушите отпред и отзад. Използвайте огледалата, за да получите ясна представа.
  • Проверете скалпа си, като използвате гребен или сешоар, за да разделите косата си. Ако нямате много коса, прегледайте целия си скалп много внимателно.
  • Проверете ръцете си отпред и отзад, като започнете от мишниците и продължите към лактите и дланите. Проверете също и между пръстите.
  • Застанете пред огледалото в цял ръст, огледайте лактите и горната част на ръцете от всички страни. Дамите не трябва да пропускат да проверят между и под гърдите.
  • Огледайте врата и гръдния кош. Дамите трябва да повдигнат гърдите си, за да проверят под тях.
  • Застанете с гръб към огледалото в цял ръст и използвайте ръчното огледало, за да огледате гърба, като започнете от задната част на врата, раменете и продължите към долната част на гърба.
  • Използвайки огледалата, не забравяйте долната част на гърба, седалището и задната част на двата крака.
  • Седнете; подпрете всеки крак на един стол. Използвайте ръчното огледало, за да огледате интимните зони.

Покажи всички съвети

Предотвратете

Предотвратете рака на кожата

Типът кожа описва как Вашата кожа реагира на слънцето при първо излагане: изгаря ли или почернява?

Типът кожа се определя по различни признаци като цвят на косата и наситеност на тена.

Открийте всички типове кожа

Начало

Скъпи посетители,

Добре дошли в уебсайта на Евромеланома Европа!
Евромеланома е пан-европейска кампания за профилактика и превенция на рака на кожата. Целта е да се осигури информация за всеки във връзка с профилактиката, ранната диагностика и лечението на рака на кожата.
 
Кампанията е стартирана в Белгия през 1999 и понастоящем е разпространена в 29 европейски страни от Швеция до Кипър, от Малта и Ирландия до Русия.
Тази инициатива се води от група европейски дерматолози, които работят безплатно, за да може тази кауза да съществува. Заедно с ежегодните кампании ние се стремим да осигурим и достъп до информация относно рака на кожата.
Вие сте добре дошли в нашия уебсайт и да се информирате какво представлява рака на кожата и как може да помогнете на себе си и вашите деца, за да намалите риска от развитието му. Допълнително ще откриете информация за слънцето и ултравиолетовата радиация, както и най-разпространените митове за получаване на тен!
Ние се надяваме, че нашите усилия ще бъдат оценени чрез подобряването на знанията за рака на кожата и по-добра превенция на това заболяване. 

Prof. Veronique del Marmol, MD, PhD - Euromelanoma Europe Chair

 

Уважаеми Дами и Господа,

След 15 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българско дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, организира кампанията Евромеланома 2021. Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите относно злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Пандемията от COVID-19 затрудни ранната диагностика на рака на кожата. Данните сочат, че профилактичните прегледи за рак на кожата са намалели с 33% през 2020г. В резултат на това около 1/5 от злокачествените меланоми в ранен стадий не са били диагностицирани. Счита се, че в световен мащаб над 60 000 случая на злокачествен меланом са останали недиагностицирани, поради рестрикциите свързани с COVID-19.

Въпреки обнадеждаващата тенденция все повече пациенти да се преглеждат профилактично, включително извън рамките на кампанията, все още в ежедневието си дерматолозите се сблъскват с напреднали и усложнени форми на рак на кожата, които застрашават живота на пациентите. 

Кампанията Евромеланома 2021 ще се прове под надслов « Твоето минало ще определи бъдещето ти». В кампанията ще бъде наблегнато на важността от самостоятелно и редовно преглеждане на кожата за новообразувания. Кампанията ще включва и безплатни прегледи от специалисти дерматолози, като информацията за участниците в кампанията ще бъде актуализирана своевременно на сайта на Българското дерматологично дружество www.bg-derm.org и www.euromelanoma.org/bulgariaЕвромеланома 2021 График на Лекaри . Линк към Фейсбук страницата 

Евромеланома е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Партньор и рекламно лице на кампанията от 2011 година досега са ежегодните Български антарктически експедиции. Това партньорство е уникално за Европа и поставя акцент върху нуждата от предпазване на кожата в контекста на климатичните промени. Тази година за пръв път в историята на антарктическите изследвания, в рамките на 28 БАЕ започна проект за проучване на ултравиолетовото натоварване при участниците в експедицията, работещи на открито.

Обръщение от Българското дерматологично дружество

Last campaigns