a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Bescherm je huid

Je kunt de genetisch bepaalde risicofactoren voor melanoom, zoals blanke huid, talrijke pigmentvlekken of een familie –geschiedenis van melanoom, niet beïnvloeden.
Je kunt echter wel het risico een melanoom te ontwikkelen beperken door het volgen van deze basisregels.

Schaduw/temperatuur

Als je buiten in de schaduw bent, kun je nog steeds zonnebrand oplopen door de weerkaatsende UV-stralen, tenzij je extra beschermingsmaatregelen tegen de zon toepast. Ook kunnen de zonnestralen door de wolken dringen zodat je huid zelfs op licht bewolkte dagen nog steeds kan verbranden.
Vergeet niet dat UV-stralen uw huid niet warm doet aanvoelen, wind kan je dus een vals gevoel van veilige zonneblootstelling geven.

Blootstelling aan de zon

Plotselinge, intensieve en directe zonneblootstelling zou absoluut moeten worden vermeden. De hoofddoelstelling is zonnebrand te voorkomen, d.w.z. roodheid na zonneblootstelling. De meest schadelijke zonnebrand is die met blaren en pijn voor minstens 48 uur. Het is daarom verstandig om directe blootstelling aan zonlicht speciaal tussen 11.00 en 15.00 u te vermijden.

Kleding 

Kleding biedt de beste bescherming tegen intensief zonlicht. T-shirts zijn beter dan mouwloze kleding. Donkerder gekleurde kleding biedt een betere bescherming dan licht gekleurde kleding. Het materiaal dient bij voorkeur dicht geweven te zijn en met gecertificeerde UV-bescherming. Het is goed om een breedgerande hoed en Polaroid zonnebril (aangezien UV-stralen ook schadelijk voor de ogen zijn) te dragen. 
Kinderkleding en zwempakjes met ingebouwde bescherming tegen de zon (tot factor 50) zijn in de handel te verkrijgen.

Zonnecrème

Zonnecrèmes moeten een hoge beschermingsfactor hebben, en een gelijke bescherming tegen UVA- en UVB-straling (alleen de zonnecrèmes met een hogere factor beschermen tegen UVA).
De zonnecrème werkt pas een half uur na het aanbrengen, en blijft twee tot drie uur werkzaam. De zonnecrème moet dus een half uur voor blootstelling worden aangebracht en om de twee uur worden herhaald.

Cosmetica en medicijnen 

Bepaalde medicijnen maken je gevoeliger voor zonlicht.
Het is goed dat u dit voor het blootstellen aan de zon met een arts of apotheker bespreekt. Deodorants, cosmetica en parfums kunnen een onaangename reactie op de zon of blijvende huidverkleuring veroorzaken. Gebruik van dergelijke producten voor het zonnebaden moet daarom worden vermeden.