a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Actinische Keratose

Een actinisch keratose is een veel voorkomend type huidletsel

Uiterlijk

Actinische keratosen zijn oppervlakkige huidletsels die op zichzelf of in grotere plekken kunnen voorkomen. Ze zien er uit als kleine rode of bruine huidplekjes, soms met een schilferend oppervlak of zijn hoornachtige structuren. Ze voelen ruw/ rasperig aan.

Plaats

Actinische keratosen bevinden zich op plaatsen die jarenlang chronisch aan zonlicht zijn blootgesteld. Typische plaatsen zijn het gelaat, de borst, handruggen, oren en de (kale) hoofdhuid.

Evolutie

Actinische keratosen worden als pre-cancereus beschouwd. Ze zouden preventief moeten worden behandeld zodat ze niet transformeren in een plaveiselcelcarcinoom.

Solitaire letsels worden vaak bevroren met Vloeibare stikstof om de abnormale cellen te vernietigen. Indien er meerder letsels zijn kan er worden gebruik gemaakt van een lokale medische behandeling die: of de locale immuunrespons verhoogt, de kankercellen gevoelig maakt aan licht, of chemotherapie medicatie bevat.