a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Huidkanker: uw verleden bepaalt uw toekomst

Download hier ons self-check ABCDE leaflet 2021

Dr Van der Endt – Campagne 2021

Bescherm u tegen huidkanker en zie in deze video hoe maandelijks de huid te controleren

Download hier ons self-check ABCDE leaflet 2020

Wordt wijzer

Wie is in gevaar?

Huidkanker kan bij iedereen en op elke leeftijd voorkomen.

Het komt het meest voor bij mensen boven de 50 jaar, en bij mensen die langdurig aan de zon zijn blootgesteld.

Controleer uw risiconiveau

Preventie

Uw huidtype (fototype)

Het huidtype of fototype beschrijft hoe uw huid reageert op de eerste blootstelling aan de zon: Wordt de huid rood of wordt het bruin?

Het huidtype wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de haarkleur en de huidskleur.

Ontdek de verschillende huidtypes (fototypes)

Check

Hoe en waar te kijken

Maak er een gewoonte van uw huid maandelijks te controleren. Overloop uw lichaam, voor- en achterzijde, bij voorkeur voor een grote spiegel.

  • Kijk naar je gezicht, speciaal je neus, lippen, mond en op en achter je oren ( maak gebruik van de spiegels om het goed te kunnen zien)

  • Controleer uw hoofdhuid, en scheidt met de kam of föhn je haar in laagjes. Als je niet veel haar hebt, moet u uw hele hoofdhuid zeer grondig te controleren.

  • Controleer de voor- en achterkant van je armen, te beginnen bij de oksels en dan naar beneden via de ellebogen naar uw handen, en kijk tussen je vingers en bekijk de nagels.

  •  Kijk je nek, borst en bovenlichaam na.
  • Dames, kijk ook zeker onder en tussen uw borsten.

  • Draai je rug naar de passpiegel, en gebruik de handspiegel om je rug te controleren, te beginnen bij de nek en schouders en verder naar je onderrug.

  • Controleer uw billen/zitvlak en de achterkant van je benen, tot aan de hiel. Sluit af door het controleren van de voetzolen en kijk goed tussen je tenen.

  • Draai je om, en bekijk voor de spiegel zorgvuldig je geslachtsdelen. Controleer de voorkant van je benen en de bovenkant van je voeten.

SHOW ALL TIPS

Welkom

Beste bezoeker,

Allen houden we van de zon, de warmte, het gevoel van blijdschap dat ze teweeg brengt. Maar zoals met vele zaken is teveel.. teveel. En als dermatologen zien we dagelijks de keerzijde van de medaille. De gevolgen van 60 jaar teveel zon (de bruiningsrage begon na WOII) zijn nu duidelijk zichtbaar. De kans om in je leven het gevaarlijke melanoom te ontwikkelen steeg van 1:1500 in 1940 tot 1:75 nu, een toename van 2000%!! Naast natuurlijk het snel verouderen en verrimpelen van de huid. Daarom startten we hier in België in 1999 een campagne om de bevolking te leren hoe verstandig om te gaan met de zon en hoe snel te reageren als op de huid een kankervlekje ontstaat.

Deze campagne, Euromelanoma, spreidde zich snel over heel Europa en is nu een van de grootste, simultane preventie-acties ter wereld, in 28 landen tegelijk, daar zijn we best trots op!

We nodigen je uit wat te grasduinen op deze site en als je denkt een risico persoon te zijn of mogelijks een verdacht plekje hebt, zoek je dermatoloog op. Bij iedereen die dit jaar de eerste helft van mei komt voor een screening bij een van de vele dermatologen die de campagne steunen, wordt naast een grondig huidnazicht ook een enquête ingevuld die dient om een grote pan-Europeese database te voorzien van gegevens. Deze gegevens zijn belangrijk om toekomstige strategieën te bedenken die de uitbreiding van deze kanker in kunnen dijken .

We richten ons dit jaar heel speciaal op de adolescenten opdat ze niet even roekeloos met zonlicht zouden omspringen als hun ouders en grootouders.

Geniet van de zomer, geniet van de zon, maar met verstand, je huidcelletjes zijn je dankbaar!

 

Dr. Th. Maselis, 
voorzitter Euromelanoma Task Force

 

Volg ons

PLAATS UW VIDEO'S

Euromelanoma België is aanwezig op sociale netwerken, ontdek video's, de laatste gegevens en post je eigen video om ons te helpen de boodschap te verspreiden over het belang van preventie bij huidkanker.

         

Laatste campagnes