a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Mbroni lëkurën tuaj

Ju nuk mund të ndikoni në faktorët e përcaktuar gjenetikisht të rrezikut tuaj për melanome, të tilla si të keni një lekure me ngjyre te hapur, nevuse  të shumtë ose një histori familjare të melanomës. Sidoqoftë, rreziku i zhvillimit të melanomës mund të zvogëlohet ndjeshëm duke ndjekur këto rregulla themelore.

Ekspozimi në diell

Ekspozimi i papritur, intensiv dhe i drejtpërdrejtë i diellit duhet patjetër të shmanget. Qëllimi kryesor është parandalimi i djegieve nga dielli, d.m.th skuqja e lëkurës pas ekspozimit të diellit. Djegiet më të dëmshme nga dielli janë ato që prodhojnë bula ose dhimbje për të paktën 48 orë. Prandaj, është e mençur të shmangni ekspozimin e zgjatur të drejtpërdrejtë të diellit, veçanërisht midis orës 11 dhe 3 të mëngjesit.

Kremerat mbrojtes

Kremi kundër diellit duhet të ketë faktorin më të lartë të mbrojtjes nga dielli - dhe të sigurojë mbrojtje të barabartë nga rrezet UVA dhe UVB (vetëm faktorët më të lartë të diellit mbrojnë nga UVA). Kremi mbrojtes fillon te veproje gjysmë ore pas aplikimit të tij dhe zgjat vetëm dy deri në tre orë. Kështu që, aplikoni kremin e diellit gjysmë ore para se të dilni në diell dhe pastaj riaplikojeni çdo dy orë.

Hija / temperatura

Edhe kur je ne hije mund te digjesh nga rrezet e diellit per shkak te reflektimit rrezeve ultraviolet, pervecse nese perdoren masa shtese te mbrojtjes karshi diellit. Edhe kur eshte vranet rrezet e diellit mund te dertojne neprmjet reve dhe te shkaktojne djegie nga dielli. Mos harroni se rrezet UV nuk e bëjnë lëkurën tuaj të ndjehet e nxehtë, kështu që flladet mund t'ju japin një sens të rremë të ekspozimit të sigurt të diellit.

Veshja

Veshja siguron mbrojtjen më të mirë nga rrezet intensive te diellit. T-shirtet janë më të mirë se rrobat pa mëngë. Veshja me ngjyrë të errët siguron mbrojtje më të mirë se veshjet me ngjyra të lehta. Materiali preferohet të jetë i thurur fort dhe me mbrojtje UV të çertifikuar. Eshtë mirë që të perdorni një kapelë të gjerë dhe syze dielli polaroid (pasi rrezet UV janë gjithashtu të dëmshme për sytë). Sot, jane ne dispozicion veshje per femije, përfshirë rrobat e banjës, me mbrojtje të brendshme dielli (deri në faktorin 50).

Kozmetika dhe medikamentet

Disa ilaçe rritin ndjeshmërinë ndaj dritës. Kjo është diçka që duhet të diskutohet me një mjek ose farmacist para se të ekspozoheni  në diell. Deodorantët, kozmetika dhe parfumet mund të shkaktojnë një reagim të pakëndshëm në diell ose pigmentim të përhershëm. Prandaj, aplikimi i produkteve të tilla duhet të shmanget para se të ekspozoheni ne dielli.