a
This site uses cookies. By continuing to navigate the site, you accept the way we use this information. Yes, i understand Opt out from Google
Click here for more details
x

Cfarë të kërkoni

Lezionet e lëkurës janë anomali që ndodhin në  sipërfaqen e lëkurës. Ato zakonisht shfaqen ne moshat e medha , por mund të jene prezent  në çdo fazë të jetës tuaj. Lezionet e lëkurës janë të zakonshme dhe zakonisht të padëmshme, por herë pas here ato mund të jenë shenja paralajmëruese për diçka më serioze, përfshirë kancerin e lëkurës.

Për fat të mirë, lezionet kanceroze mund të identifikohen ne fazat e hershme , duke lejuar që kanceri të trajtohet në mënyrë më efektive. Klikoni në karcinomën e qelizave bazale, karcinomën skuamoze të qelizave, keratozën aktinike dhe faqet e melanomës për të mësuar më shumë rreth llojeve të ndryshme të lezioneve të lëkurës si te  monitorohen.

Gjerësisht, ju duhet të monitoroni lëkurën tuaj për njolla që:

 • Ndryshojne ngjyrën, madhësinë ose formën
 • Duken ndryshe klinikisht  krahasuar me pjesën tjetër
 • Janë asimetrike ose kanë kufij të pabarabartë
 • Janë më të gjera se 6 mm
 • Jane me siperfaqe te ashper ne prekje
 • Kanë me shumë ngjyra
 • Kruhen
 • Jane  hemoragjike
 • Jane si lezione perle ne dukje
 • Duken si  plagë qe nuk sherohen

Mos supozoni se një vend i dyshimtë është i padëmshëm vetëm sepse nuk dhemb. Jo të gjitha lezionet kancerogjene janë të dhimbshme.

 

Rregulli ABCDE

Një mënyrë e thjeshtë për të kujtuar disa nga këto shenja është rregulli ABCDE.

 • A është lezioni asimetrik?
 • A ka kufij të padallueshëm apo të pabarabartë?
 • A e ndryshon ngjyrën?
 • A është më i madh se 6 mm në Diametër?
 • A ka evoluar madhësia, forma apo sjellja e saj me kalimin e kohës?

Shenja e “

Të gjitha nevuset tuaja duhet të duken mjaft të ngjashme; të njëjtën formë dhe ngjyre. Nëse shfaqet një lezion i ri që është i ndryshëm nga pjesa tjetër, mund të jetë i dyshimtë. Kjo quhet shenja e “patokut te shemtuar”.