Euromelanoma 2017

Vill du kolla dina hudprickar? Vill du lära dig mer om hudcancer? Boka tid nu!

 

Euromelanoma är en europeisk satsning för att förebygga och upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. På dessa sidor hittar du information om hudcancer och hur du bäst skyddar dig. Du kan också lära dig mer om din hudtyp och känna igen hudförändringar.

 Boka tid för undersökning!

Alla svenskar har möjlighet att boka tid för en undersökning i samband med årets Euromelanomavecka, den 15-19 maj 2017. Hudkliniker runt om i landet erbjuder undersökningar utan remiss i samband med detta. Men skynda dig att boka, för tiderna tar snabbt slut. HÄR BOKAR DU

 Glöm inte att du alltid har möjlighet att boka tid på din vårdcentral om du har misstänkta hudförändringar oavsett vilken dag på året det är. Vid behov kan din läkare ordna med en remiss till hudspecialist för bedömning!

  

Vad är Euromelanoma?

 Euromelanoma är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. 
Syftet med projektet är:

 • Att utbilda befolkningen i hur hudcancer ser ut och hur man kan upptäcka det hos sig själv eller närstående
 • Att förmedla kunskap kring riskfaktorerna för att utveckla hudcancer.
 • Att undervisa i hur man kan skydda sig mot solen som är den viktigaste orsaken till hudcancer. och
 • Att erbjuda extra många besökstider direkt till hudspecialist utan remiss för bedömning av huden.

 

Vad är Euromelanomaveckan?

 Projektet drivs av Euromelanomagruppen, en del av European Academy of Dermatology and Venereology och det är många hudkliniker runt om i Sverige som deltar.

Om Euromelanoma

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det är enkelt att boka tid för undersökning av din hud

 KLICKA HÄR FÖR ATT BOKA TID!

 BOKNINGSINFORMATION!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ta chansen att lära dig mer om hudcancer och boka en tid för undersökning!

  

Är du en hudklinik och vill delta?

 

SSDVs Sektion för Dermatologisk Kirurgi och Onkologi (SDKO) vill bjuda in samtliga hudkliniker i Sverige (såväl inom offentlig och privat sektor) att delta i Euromelanoma Vecka mellan 15 och 19 maj 2017 (vecka 20).  Euromelanoma är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. Projektet drivs av Euromelanomagruppen (www.euromelanoma.org) en s k "task force" inom EADV. Över 30 europeiska länder deltar i projektet. I många av dessa länder deltar över 50% av hudläkarna varje år.

Modellen som föreslås i Sverige är att man har öppen mottagning med bokade tider och att patienterna betalar för besöket som vanligt. En åldersgräns på minst 18 år rekommenderas. Genom media kan vi utbilda och ge råd om solvanor/egenkontroll som når ut i större utsträckning till samhället.

 

 

 

Varmt välkommen!

 

Ada Girnita, MD, PhD

Nationell koordinator

Euromelanoma Sverige

 

Lära dig!

Vem är i riskzonen?


Hudcancer kan drabba alla i alla åldrar. Det är vanligast hos personer över 50, eller personer som har långvarig solexponering .

Kolla din risk!

Kolla din hud

Hur och var ska du leta

Man behöver: starkt ljus, en stor spegel, en handspegel, 2 stolar, en hårtork, kroppskartor och en penna eller, helst, en digitalkamera.

 • Titta noga på ansiktet, speciellt näsan, läpparna, munnen och öronen (fram/bak). Använd två speglar om det behövs.

 • Titta noga i hårbotten, eller använd en kam eller hårtork för att se bättre. Om du inte har mycket hår, är det viktigt att undersöka hela hårbotten noggrant.

 • Se på dina händer, både handflatan och handryggen.

  .
 • Fortsätt sedan från armhålan och gå ner över arm­båge, underarm och händer (även mellan fingrarna).
 • Sedan går du över till halsen, bröstet och överkroppen. För kvinnor är det viktigt att även se mellan och under brösten.

  .
 • Vänd ryggen mot den stora spegeln och använd handspegeln för att undersöka ryggen. Börja uppe i nacken och på axlarna och gå gradvis ner mot ländryggen.

 • Kontrollera skinkorna och mellan de, baksidan av låren och benen och fortsätt ner till hälarna.
 • Vänd dig mot den stora spegeln och kolla könsorganen noggrant. Titta på framsidan av ben och fötter.Avsluta med fotsulor och mellan tårna

Show all tips

Prevention

Vilket hudtyp är du?

Hudtyp beskriver hur din hud reagerar på solen vid första exponering: Blir du röd (bränner du dig) eller blir du brun direkt?

Olika hudtyper karakteriseras av olika egenskaper, såsom hårfärg eller hudton.

Olika hudtyper

Last campaigns

Latest news