Euromelanoma 2017

SSDVs Sektion för Dermatologisk Kirurgi och Onkologi (SDKO) vill bjuda in samtliga hudkliniker i Sverige (såväl inom offentlig och privat sektor) att delta i Euromelanoma Vecka mellan 15 och 19 maj 2017 (vecka 20).  Euromelanoma är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. Projektet drivs av Euromelanomagruppen (www.euromelanoma.org) en s k "task force" inom EADV. Över 30 europeiska länder deltar i projektet. I många av dessa länder deltar över 50% av hudläkarna varje år.

Modellen som föreslås i Sverige är att man har öppen mottagning med bokade tider och att patienterna betalar för besöket som vanligt. En åldersgräns på minst 18 år rekommenderas. Genom media kan vi utbilda och ge råd om solvanor/egenkontroll som når ut i större utsträckning till samhället.

Detaljerad  info om deltagande mottagningar finns under nyheter

Om Euromelanoma

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Här finner du

 BOKNINGSINFORMATION!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Välkommen!

Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi (SSDV) ihop med Sektionen för Dermatologisk Kirurgi och Onkologi  (SDKO) uppmanar samtliga hudkliniker i Sverige (såväl inom offentlig som privat sektor) att delta i Euromelanoma  Sverige mellan 18 och 21 maj 2015 (vecka 21)

Euromelanoma Day är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer. 
Syftet med projektet är:

 • Att utbilda befolkningen i hur hudcancer ser ut och hur man kan upptäcka det hos sig själv eller närstående
 • Att förmedla kunskap kring riskfaktorerna för att utveckla hudcancer.
 • Att undervisa i hur man kan skydda sig mot solen som är den viktigaste orsaken till hudcancer. och
 • Att erbjuda extra många besökstider direkt till hudspecialist utan remiss för bedömning av huden.

Detta projekt drivs av Euromelanomagruppen, en del av European Academy of Dermatology and Venereology.  I Sverige deltog 2012 ca 44 klinker vilket innebär drygt 3300 patienter!
På dessa sidor hittar du information om hudcancer, vem som riskerar att få hudcancer och hur du kan skydda dig och din familj från solens UV-strålning. Beräkna din hudtyp, lär dig att känna igen dina hudförändringar och hör av dig till en hudläkare om du har en hudförändring som växer, ändrar färg eller form. 
Har du något som du misstänker kan vara hudcancer så rekommenderar vi att du bokar tid!
Glöm inte att du alltid har möjlighet att boka tid på din vårdcentral om du har misstänkta hudförändringar oavsett vilken dag på året det är. Vid behov kan din läkare ordna med en remiss till hudspecialist för bedömning!
 
Ada Girnita, MD, PhD
Nationell koordinator
Euromelanoma Sverige
 

Lära dig!

Vem är i riskzonen?


Hudcancer kan drabba alla i alla åldrar. Det är vanligast hos personer över 50, eller personer som har långvarig solexponering .

Kolla din risk!

Kolla din hud

Hur och var ska du leta

Man behöver: starkt ljus, en stor spegel, en handspegel, 2 stolar, en hårtork, kroppskartor och en penna eller, helst, en digitalkamera.

 • Titta noga på ansiktet, speciellt näsan, läpparna, munnen och öronen (fram/bak). Använd två speglar om det behövs.

 • Titta noga i hårbotten, eller använd en kam eller hårtork för att se bättre. Om du inte har mycket hår, är det viktigt att undersöka hela hårbotten noggrant.

 • Se på dina händer, både handflatan och handryggen.

  .
 • Fortsätt sedan från armhålan och gå ner över arm­båge, underarm och händer (även mellan fingrarna).
 • Sedan går du över till halsen, bröstet och överkroppen. För kvinnor är det viktigt att även se mellan och under brösten.

  .
 • Vänd ryggen mot den stora spegeln och använd handspegeln för att undersöka ryggen. Börja uppe i nacken och på axlarna och gå gradvis ner mot ländryggen.

 • Kontrollera skinkorna och mellan de, baksidan av låren och benen och fortsätt ner till hälarna.
 • Vänd dig mot den stora spegeln och kolla könsorganen noggrant. Titta på framsidan av ben och fötter.Avsluta med fotsulor och mellan tårna

Show all tips

Prevention

Vilket hudtyp är du?

Hudtyp beskriver hur din hud reagerar på solen vid första exponering: Blir du röd (bränner du dig) eller blir du brun direkt?

Olika hudtyper karakteriseras av olika egenskaper, såsom hårfärg eller hudton.

Olika hudtyper

Last campaigns

Latest news