Euromelanom 2017 u Srbiji

Euromelanom 2017 u Srbiji

EUROMELANOM 2017 U SRBIJI 

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i otkrivanje osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od raka kože. Medijska kampanja Euromelanoma 2017 usmerena je ove godine na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.

Euromelanom je pokrenula široku kampanju, kako bi se promenilo ponašanje javnosti u vezi sa zaštitom od sunca. Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno, utvrđeno je da samo 14% građana Evrope poštuje savete za zaštitu od sunca iako je 91% upoznato sa rizicima.

Kampanja "Imate samo jednu kožu ", se angažuje na polju između svesti ljudi od rizika povezanih sa izlaganjem suncu, i onoga što zapravo čine da bi zaštitili svoju kožu.

I ove godine se nastavlja rad na zabrani upotrebe solarijam kod osoba mlažih od 18. godina, sa krajnjim ciljem Udruženja dermatovenerologa Srbiej da se upotreba, prodaja i promet solarijuma  u potpunosti zabrani, što je već na snazi u Australiji i Brazilu.

U Srbiji, Euromelanoma dan se obeležava 8. maja 2017. godine. Tog dana će biti organizovani besplatni skrining pregledi u 25 gradova širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama. Gradovi u kojima će se vršiti pregledi su: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Požarevac, Smederevska palanka, Petrovac na Mlavi, Valjevo,  Užice, Bačka palanka, Zrenjanin, Kikinda, Odžaci, Pančevo, Vršac, Subotica, Vlasotince, Leskovac, Zaječar, Knjaževac, Pirot, Štrpce, Gračanica, Ugljare, Kosovska Mitrovica. Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled putem internet, popunjavanjem upitnika koji se nalazi na početnoj stranici u periodu od 10. do 30. aprila, kao i putem telefona od 3. do 5. maja od 8 do 20h, putem besplatne telefonske linije na broj: 0800 222 888.

Spisak ustanova koje učestvuju u kampanji možete pronaći ovde

U okviru kampanje Euromelanom 2017 koja je usmerena pre svega na podizanje svesti o zaštiti kože od sunca i veštačkih izvora UV zračenja, u Srbiji  su dodatno organizovani ciljani pregledi osoba koji imaju visok rizik za nastanak melanoma i drugih oblika raka kože. U tom cilju u saradnji sa Inovacionim centrom Elektrotehničkog fakulteta napravljena je veb aplikacija sa upitnikom (ovde staviti link na upitnik) koji otkriva osobe koji imaju povišen rizik za nastanak  raka kože i usmerava ih na zakazivanje besplatnog pregleda 08. maja u jednoj od dermatoloških ustanova širom Srbije. Pozivamo Vas da i Vi popunite ovaj upitnik, saznate koliki je Vaš rizik za nastanak raka kože i zakažete pregled kod dermatologa 08. maja 2017.

 

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanoma Europe i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO), Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva,  a pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju (EADV) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Nacionalni tim Euromelanoma 2016. u Srbiji čine: prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, koordinator  doc. dr Dušan Škiljević, prof. dr Željko Mijušković, doc. dr Danica Tiodorović-Živković, doc. dr Vesna Miličić,  asist. dr Tatjana Roš, assist. Dr Jelena Stojković Filipović, asist dr Tatjana Radević, prim dr Olga Osipov, dr Vesna Tatljak Vlahović i prim dr Vanja Petković Orozović. 

Ovogodišnji sponzori kampanje su:  Eucerin Srbija, Roche d.o.o., La Roche Posay, MSD, Mylan, Telekom Srbija i Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta.

 

Profesor dr Lidija Kandolf Sekulović  

Koordinator Kampanje Euromelanoma u Srbiji

Klinika za kožne i polne bolesti, Medicinski fakultet, Vojnomedicinska akademija