Informiši se

Ko je pod rizikom?

Rak kože može uticati na svakoga u bilo kom uzrastu. On je najčešći kod osoba preko 50, ili ljudi koji su imali dugotrajno izlaganje suncu.

Koliki je Vaš rizik

Kako i gde gledati

Kako i gde gledati

Biće Vam potreban dobro osvetljen prostor ispred velikog (zidnog) ogledala, ručno ogledalo, stolica, fen za kosu ili češalj, mapa tela  i olovka ili, još bolje, digitalna kamera, da zabeležite sve što ste videli.

  • Pregledajte lice, posebno nos, usne, usta i uši - spreda i sa zadnje strane. Koristite oba ogledala da bi ste imali jasniji pogled.
  • Pregledajte kosmati deo glave koristeći fen i ogledalo da bi ste svaki segment učinili dostupnim pregledu. Ukoliko imate malo kose, pregledajte kožu poglavine vrlo detaljno.
  • Pregledajte prednju i zadnju stranu ruku, polazeći od pazuha preko laktova do šaka i prostora između prstiju.
  • Potom se usredsredite na vrat, grudni koš i gornje delove tela. Žene, detaljno pregledajte kožu između i ispod dojki.
  • Okrenite se leđima velikom ogledalu i uz pomoć ručnog ogledala pregledajte zadnju stranu vrata, ramena i leđa.
  • Pregledajte i gluteuse i zadnje strane nogu, sve do peta.
  • Okrenite se ponovo licem prema ogledalu i detaljno pregledajte genitalije. Pregledajte prednje strane nogu, kao i stopala.
  • Završite pregled gledajući kožu tabana i između prstiju stopala.

Prikaži sve

Spreči

Tvoj tip kože

Tip kože opisuje kako Vaša koža reaguje na suncu nakon prvog izlaganja : Da li peče ili potamni?

Tip kože se prepoznaje po različitim karakteristikama, kao što su boja kose ili tena.

Istražite tipove kože

Početna

Poštovani posetioci,

Euromelanom promoviše i širi informacije o prevenciji ranoj dijagnozi i lečenju raka kože. Kampanju vode dermatolozi voljni da posvete svoje vreme ovom cilju. Naše aktivnosti su usmerene na javnost; naučnu zajednicu i političke strukture koje mogu da promene zakonsku regulativu koja može da dovede do bolje prevencije, dijagnostike i lečenja raka kože. 

Za javnost je kreirana ova veb stranica, koju je posetilo do sada preko million ljudi. Na njoj se nalaze brojne informacije o tome kako da sprečite nastanak raka kože, kako da se štitite od sunca, ali i kako da prepoznate melanom i druge oblike raka kože. Euromelanom preporučuje da svako pregleda celu kožu na svakih 3 meseca i identifikuje sumnjive promene, nove lezije ili one koje se menjaju. U slučaju sumnje, prva stanica za pacijente bi trebalo da bude lekar opšte prakse ili dermatolog. U velikom broju slučajeva rak kože može da se proširi na druge organe stvarajući ozbiljne zdravstvene probleme. Zbog toga je rano lečenje ključno. U okviru kampanje organizuju se besplatni pregledi stanovništva u okviru kojih je do sada u Evropi pregledano 450 000 ljudi..

Za dermatologe i druge zdravstvene radnike, kroz ovu veb stranicu razmenjujemo najznačajnija saznanja iz naučnih publikacija u cilju poboljšanja brige o obolelima od raka kože.

Za političke strukture, Euromelanom kampanja je domaćin specijalnih kampanja u Evropskom parlamentu i lokalnim parmalentima, kojima se obezbeđuje da se problem raka kože prepozna u zdravstvenim sistemima i zakonskoj regulativi.

Od 1999. godine kada je kampanja osnovana od strane šest belgijskih dermatologa (T. Maselis, M. van Daele, C. Pirard, V. del Marmol, B. Richert, and K. de Boulle), do danas se proširila na 33 zemlje.

 

Veronique del Marmol

Osnivač i koordinator kampanje Euromelanom

 

EUROMELANOM 2016 U SRBIJI 

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i otkrivanje osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od raka kože. Medijska kampanja Euromelanoma 2016 usmerena je ove godine na edukaciju građana o bezbednom boravku na suncu.

U istraživanju je pokazano da se najmanje 40% građana Evrope ne štiti od sunca, a da se samo 14% štiti tokom cele godine. Moto kampanej je “Sunce sija svuda, ne samo na plaži” kako bi se skrenula pažnja da se od štetnog UV zračenaj treba štititi i tokom boravka u gradu, na sportskim aktivnostima, tokom bavljenaja poljoprivredom i baštovantstvom. Sunce je svuda oko nas, a odeća, šešir, naočare za sunce, nanošenje krema na otkrivene delove tela i izbegavanje boravka na direktnom suncu kada je njegovo zračenje najintenzivnije smanjiće rizik od oštećenja kože i očiju. 

U Srbiji, Euromelanoma dan se obeležava 16. maja 2016. godine. Tog dana će biti organizovani besplatni skrining pregledi u 25 grada širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama. Gradovi u kojima će se vršiti pregledi su: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Požarevac, Smederevska palanka, Petrovac na Mlavi, Valjevo,  Užice, Bačka palanka, Zrenjanin, Kikinda, Odžaci, Pančevo, Vršac, Subotica, Vlasotince, Leskovac, Zaječar, Knjaževac, Pirot, Štrpce, Gračanica, Ugljare, Kosovska Mitrovica. Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled u periodu od 9. do 11. maja, od 8 do 20h, putem besplatne telefonske linije na broj: 0800 222 888.

Spisak ustanova koje učestvuju u kampanji možete pronaći ovde

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanoma Europe i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO), Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva,  a pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju (EADV) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Nacionalni tim Euromelanoma 2016. u Srbiji čine: prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, koordinator  doc. dr Dušan Škiljević, doc. dr Željko Mijušković, doc. dr Danica Tiodorović-Živković, asist. dr Tatjana Roš, asist dr Tatjana Vukanović, dr Vesna Miličić, dr Aleksandar Adamović, prim dr Olga Osipov i prim mr sc med Jadranka Krstić. 

Ovogodišnji sponzori kampanje su:  Eucerin Srbija, Roche d.o.o., La Roche Posay, MSD,Telekom Srbija i Meda Pharmaceuticals.  

 

Profesor dr Lidija Kandolf Sekulović  

Koordinator Kampanje Euromelanoma u Srbiji

Klinika za kožne i polne bolesti, Medicinski fakultet, Vojnomedicinska akademija

 

 

Last campaigns