Melanom

ŠTO JE MELANOM?

Melanom je maligni tumor koji se može razviti unutar već postojećeg madeža u 30% slučajeva ili pak de novo na normalnoj koži. Najuobičajenija mjesta nastanka melanoma jesu trup kod muškaraca i noge i trup kod žena. Melanom je uglavnom javlja u obliku makula (slika 29) ili nodula (slika 31) mješovite boje i nedefiniranih rubova (slike 28, 30).

 

Kad se dijagnosticira u ranoj fazi (slika 36), liječenje je moguće i to kirurškom ekcizijom, dok kasna dijagnoza (slika 43, 33) može dovesti do širenja na unutarnje organe i završiti lošom prognozom. Stoga je prevencija jedini konkretan i učinkovit način borbe protiv melanoma.

 

 

Kako izgleda melanom? –  A-B-C-D-E pravilo

Opasnost od nastanka karcinoma često je nasljedna jer i naši geni igraju veliku ulogu u karcinomu kože. Svatko upoznat sa slučajevima bolesti u svojoj obitelji i tko ima osjetljiviji tip kože morao bi preventivno vršiti godišnje preglede. Melanom često nije vidljiv golim okom i u početku izgleda gotovo isto kao i madež.

 A-B-C-D-E  pravilo može biti korisno u ranom dijagnosticiranju ukoliko je madež asimetričan (A), nema jasne rubove (B) slika (32), mijenja boju (C) (slike 33, 34) i veći je od 6 mm u promjeru (D) (slika 40).

 

Rast (E), (i uzdizanje), kao i promjene u boji, obliku, veličini, uzdignutosti, površini kože (slike 35, 38, 39, 41, 42) te simptomi poput svrbeža ili krvarenja lezije znak su maligniteta. Pojava svake nove lezije na prethodno normalnoj koži u pacijenata u dobi preko 40 godina smatra se sumnjivom i trebao bi je hitno pregledati dermatolog.

   

PREGLED LEZIJA SUSPEKTNIH NA MELANOM

Pregledava se cijela površina tijela u potrazi za suspektnim lezijama (promjenama). U slučaju da takvih lezija nema, dermatolog će Vam to reći i objasniti kakve lezije/madeže imate na Vašoj koži.

Dermatolog neće pregledavati suspektne lezije samo golim okom, već i dermatoskopom, ručnim aparatom koji se postavlja na kožu i uvećava lezije koje se pregledavaju te omogućuje točniju i ranu dijagnozu melanoma (slike 45, 46).
Neki ljudi mogu imati različite oblike karcinoma (slika 47) ili mogu naknadno razviti novi karcinom kože te je i redovit samopregled važan, kao i posjeti dermatologu.

Osobe s mnogobrojnim madežima na tijelu nose veći rizik (slika 48) i moglo bi biti korisno fotografirati madeže.

 

EUROMELANOMA is the official skin cancer prevention campaign from EADO.